Шефот на RBI ја Потврди Забраната за Крипто и Предупредува за Претстојната Финансиска Криза

Шефот на RBI, Das, тврди дека тој сè уште го има истиот став во врска со тие дигитални средства и сака тие да бидат забранети

Индиската влада и чуварите беа скептични во врска со употребата и имплементацијата на приватни дигитални средства во нацијата. Властите веќе наметнаа данок од 30% на капиталните добивки заработени од трговијата со крипто во Индија. Сепак, гувернерот на индиската централна банка издаде предупредување во врска со следната финансиска криза.

Шефот на RBI предупредува на финансиска криза

На самитот за увид на BFSI , Shaktikanta Das, гувернерот на RBI зборуваше за неодамнешниот колапс и случувањата во крипто индустријата. Сепак, тој предупреди на следната можна финансиска криза и спомена дека таа ќе дојде од приватни дигитални средства.

Das понатаму тврди дека тој сè уште го има истиот став во врска со дигиталните средства и сака тие да бидат забранети. Во меѓувреме, тој исто така додаде дека криптото нема основна вредност. Приватните дигитални средства се голем ризик за макро економската и финансиската стабилност.

Шефот на RBI го спомна неодамнешниот пад на крипто-пазарот, истакнувајќи го големиот колапс на FTX . Овие епизоди се покажаа како главен поддржувач на ставот на индиските власти против крипто. Сепак, Das изјави дека промената на вредноста на кој било производ е функција на пазарот.

Cloud Mining Service – Bytebus ви нуди нај профитабилен и стабилен Cloud Mining со секојдневна и редовна исплата.
Започнете денеска и бидете исплатени утре!!!

Bytebus

Крипто потекло е да се заобиколи системот

Шефот на RBI изјави дека потеклото на криптовалутите е да се заобиколи и да се скрши системот. Во меѓувреме, Das тврдеше дека допрва треба да слушне некаков веродостоен аргумент за тоа што служи крипто за јавно добро. Нема јасност околу тоа. Тој го означи крипто како шпекулативна активност и треба да се забрани.

Претходно, Coingape објави дека RBI ја започна пилот фазата на Централната банка за дигитална валута (CBDC) / дигитална рупија за малопродажба на 1 декември 2022 година. Чуварот ќе го тестира порамнувањето на трансакциите на секундарниот пазар.

Во меѓувреме, индиската влада се соочи со тешки критики од граѓаните за наметнување високи даночни стапки на трговијата со крипто на мало.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.