Што Бараат Луѓето во Вештачката Интелегенција

Различни иновации во крипто науката

2022 година помина. Сите завршетоци не само што го отвораат патот за нови почетоци, туку и даваат можност да се погледне назад. Во ретроспектива, гледаме дека годината беше обележана со зголемена популарност на неколку генератори на текст-во-слика како Dall-E 2, Midjourney, Stable Diffusion, случаи на проширување на употребата на Metaverse, војна со чипови САД-Кина, отпуштања во технолошкиот сектор, крипто нестабилност и многу повеќе. Во оваа статија, го проценуваме зуењето создадено од различните иновации во технологијата за да ја вклучиме љубопитноста на заедницата.

Унифициран интерфејс за плаќања (Unified Payments Interface)

 • UPI ги натера луѓето да зборуваат поради новите височини што ги зголеми во однос на обемот и вредноста на трансакциите. Според податоците на NPCI, во однос на вредноста на трансакциите, UPI постојано ја надминува границата од 10 крори INR од мај 2022 година. Во декември 2022 година, UPI обработи трансакции во вредност од 12,82 INR, покажаа податоците на NPCI.
 • Во февруари 2022 година, Непал стана првата земја надвор од Индија што го имплементира системот UPI. 
 • Во октомври 2022 година, NIPL, меѓународната група на NPCI, склучи партнерство со Worldline, европски олеснувач за платежни услуги Worldline, за да им овозможи на индиските патници да плаќаат преку UPI на машините за продажни места на вториот низ Европа.
 • Слични соработки се најавени и со британскиот давател на решенија за плаќање PayXpert, Neopay од ОАЕ и француската Lyra Network.

Забрзана наука за податоци (Accelerated Data Science)

 • Со зголемената употреба на науката за податоци за отклучување на деловната вредност, потенцијалот на професионалците за податоци честопати се ограничува поради бавните процесорски моќи на процесорите. Експертите за податоци сега прибегнуваат кон графички процесори за побрзи увиди и повеќе повторувања на збирките на податоци за подобра прецизност на моделот.
 • ADS им дава интерфејс на професионалците за податоци за управување со животниот циклус на моделите за машинско учење, од стекнување податоци до евалуација, толкување и распоредување на моделот. Исто така, ги забрзува заедничките активности на науката за податоци преку обезбедување алатки кои ги автоматизираат и/или ги поедноставуваат заедничките задачи на науката за податоци.
 • Организациите како NVIDIA, Oracle и InAccel имаат развиено софтверски библиотеки како што се RAPIDS, Oracle Accelerated Data Science (ADS) SDK и Accelerated Machine Learning Studio (AML), соодветно, за да им овозможат на професионалците за податоци брзо да истражуваат, повторуваат и вршат анализа на податоци на скала . 
 • Во контекст на законот на Мур кој се приближува кон крајот, професионалците од областа на науката за податоци ги разгледуваат алгоритмите за машинско учење забрзани со графичкиот процесор за брзо разбирање на податоците за донесување деловни одлуки.

Илон Маск (Elon Musk)

 • Илон Маск беше во срцето на речиси сите, ако не и сите, наслови во технолошкиот свет и пошироко. Од драматичното преземање на Твитер до отпуштањето на повеќе од половина од персоналот на Твитер, вклучително и некои од врвните директори, Маск продолжи да објавува вести. 
 • Како извршен директор на Твитер, тој остана во центарот на вниманието поради суспендирањето на сметките на Твитер на политичари, новинари и други истакнати личности и враќањето на некои претходно суспендирани сметки. 
 • Сосема изненадувачки, тој спроведе анкета на Твитер за да се собори од функцијата извршен директор на платформата. 
 • Сепак, неоправдано е да се каже дека Маск беше на насловните страници како извршен директор на Твитер од сите погрешни причини. Меѓу метежот и вревата, на платформата беа лансирани неколку нови функции, вклучувајќи Twitter Blue Tick, Live Tweeting, $Cashtags, View Count и Edit Tweet. 

Технички отпуштања (Tech Layoffs)

 • Големите технолошки отпуштања се појавуваат во поголемиот дел од минатата година, поттикнати од претстојната глобална рецесија. Неколку големи технолошки компании масовно отпуштаа вработени.
 • Според тракерот за технолошки отпуштања на Trueup, во 2022 година имало 1.517 отпуштања во технолошки компании, при што биле погодени 237.874 луѓе.
 • Најголем број вработени беа отпуштени во ноември, предводени од некои од најпознатите технолошки гиганти како Amazon, Twitter и Meta. 
 • Во ноември, Мета го објави својот план за намалување на 13% од својата работна сила, што изнесува приближно 11.000 вработени и го продолжи замрзнувањето на вработувањата до првиот квартал од 2023 година. 

Метаверс (Metaverse)

 • На почетокот на 2022 година, секоја дебата – голема или мала – беснееше за Метаверс. Тогашната нова иновација ја освои фантазијата на луѓето, со многу домаќини на технолошки конференции во извонредниот виртуелен свет. На Metaverse беа лансирани неколку проекти низ индустриските вертикали. 
 • Според извештајот на McKinsey, повеќе од 120 милијарди американски долари биле инвестирани во изградбата на технологијата и инфраструктурата на метаверзијата во првите пет месеци од 2022 година.
 • Многу компании, исто така, почнаа да ангажираат главни службеници на Metaverse за оптимално да го истражат потенцијалот на овој простор. 

Месечево осветлување (Moonlighting)

 • Како што феноменот на месечината постепено се расплетуваше во втората половина на минатата година, технолошките лидери и водечките технолошки компании изнесоа различни перспективи во врска со овој навидум нов феномен.
 • Стартапите како Swiggy ја проширија поддршката за вработените кои се занимаваат со месечево осветлување со дизајнирање дефинитивна политика која ги обезбедува условите за осветлување на месечината. Сепак, неколку други корпорации, како што е Випро, отпуштија вработени кои се занимаваа со месечево осветлување, нарекувајќи го „обично и едноставно мамење“.
 • Во самата ИТ индустрија, лидерите беа поделени. Додека технолошките лидери во TCS, Infosys и IBM го означија месечевото осветлување како етичко прашање, шефот на Tech Mahindra го прифати со раширени раце. 
 • Се чинеше дека Министерството за ИТ беше отворено за месечината, нарекувајќи го тоа да биде иднината на работата и сугерирајќи им на претприемачите и компаниите да ја прифатат промената во умовите и ставовите на младата индиска технолошка работна сила. 

Копилот на GitHub (GitHub Copilot)

 • Откако беше во технички преглед една година, во јуни 2022 година, Github објави дека GitHub Copilot е надвор од технички преглед и достапен за индивидуални програмери како услуга базирана на претплата. На почетокот на август, GitHub Copilot додаде 400.000 претплатници.
 • Интересно, и покрај огромната популарност што ја собра алатката за вештачка интелигенција базирана на облак, во ноември беше поднесена тужба за колективна акција против обуката на Github Copilot на јавните складишта на GitHub.
 • Фондацијата за слободен софтвер обвини дека таквата обука ги прекршила правата на милиони развивачи на софтвер кои објавиле код под лиценци за отворен код на GitHub.
 • Неодамна, GitHub започна посветен план за претпријатија наречен „GitHub Copilot for Business“. Овој план им обезбедува на корисниците сите функции што може да ги искористи корисникот со претплата за Copilot за една лиценца, заедно со корпоративното лиценцирање и контролите на политиките што им овозможуваат на ИТ-администраторите да спречат предложениот код што одговара на јавниот код на GitHub да им се прикажува на програмерите.

Рецесија (Recession)

 • Во поголемиот дел од годината што изминува, технолошките гиганти преземаа претпазливи чекори стравувајќи од претстојната рецесија. Иако сè уште не е одлучено во неколку четвртини дали рецесијата веќе започнала или допрва треба да започне, рецесијата е клучен тренд на пребарување. 
 • За многумина, првиот голем знак за поставување на рецесија беа масовните отпуштања кај големите технологии.
 • Некои реномирани edtech стартапи брзо го следеа примерот во Индија, како што се Byjus, Unacademy и WhiteHatJr кои отпуштија илјадници вработени.
 • Централните банки ширум светот прават контрациклични политички потези за да ги закотват нивните економии од рецесија. На пример, ЕЦБ и Федералните резерви неодамна ги зголемија каматните стапки.

Генеративна вештачка интелигенција (Generative AI)

 • Еден клучен развој во секторот за вештачка интелигенција што стана предмет на големо внимание и дебата беше внесувањето на бројни генеративни алатки за вештачка интелигенција. Неколку алатки за текст во слика како Dalle 2, Midjourney и Stable Diffusion ја доведуваат во прашање релевантноста на уметниците и графичките дизајнери.
 • Други генеративни алатки за вештачка интелигенција, како што се текст во видео, текст во код и текст во музика, исто така се појавуваат. Моќните големи јазични модели го поттикнуваат создавањето на креативни содржини од машините.
 • Кон крајот на 2022 година, објавувањето на ChatGPT од OpenAI го разбранува интернетот. ChatGPT е чет-бот кој може да комуницира со луѓе користејќи природен јазик. Најпрепознатливата карактеристика на овој четбот е неговата меморија . Ботот може да се сети што беше кажано претходно во разговорот и да му го прераскаже на корисникот.

5G

 • Додека 5G-услугите постојат од 2019 година, 5G е тренд во пребарувањето на Google во текот на поголемиот дел од 2022 година, поради неколку неодамнешни клучни случувања.
 • Претходно, во март 2022 година, глобалното тело за телекомуникациски стандарди, 3GPP, даде зелено светло за сателитски 5G неземни мрежи (5G NTN). По ова, во јули 2022 година, Ериксон, француската воздухопловна компанија Талес и иноваторот на безжичната технологија Qualcomm Technologies, Inc. ги објавија своите планови да го извадат 5G од овој свет користејќи мрежа на сателити кои орбитираат околу Земјата.
 • 5G неземните мрежи би можеле да помогнат да се обезбеди целосна глобална 5G покриеност – вклучувајќи екстремни географски места или оддалечени области низ морињата, океаните и други локации каде што отсуствува копнената покриеност.
 • Сепак, голем дел од вниманието привлече од Индија, подготвувајќи го теренот за и воведување на 5G услуги во 2022 година. Во втората половина од годината доминираа случувањата насочени кон Индија во однос на оваа технологија. 
 • Во Индија, аукцијата за спектарот 5G се одржа во последната недела од јули, а Reliance Jio беше најголемиот купувач, а по него беше Bharti Airtel. Во август, Ericsson и Airtel го најавија лансирањето на првите 5G услуги на пазарот.
 • Отприлика во исто време, беше објавен извештајот на Ericsson ConsumerLab во кој се наведува дека подготвеноста на Индија за 5G е многу висока. Според извештајот, Индија имала повеќе од 100 милиони корисници со паметни телефони подготвени за 5G. 
 • Во октомври, 5G услугите беа воведени низ одредени градови во Индија. Додека 5G-услугите на Jio беа во живо во Калкута, Делхи, Мумбаи и Варанаси, Bharti Airtel лансираше 5G мрежа во Делхи, Мумбаи, Ченаи, Бенгалуру, Хајдерабад, Силигури, Нагпур и Варанаси.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.