Што е Блокчејн, Како Функционира и Како Може да се Користи (Дел 3)

Децентрализација на блокчејн

Замислете дека една компанија поседува фарма за сервери со 10.000 компјутери кои се користат за одржување на база на податоци во која се чуваат сите информации за сметката на нејзиниот клиент. 

Оваа компанија поседува магацинска зграда која ги содржи сите овие компјутери под еден покрив и има целосна контрола на секој од овие компјутери и на сите информации содржани во нив. Ова, сепак, обезбедува единствена точка на неуспех. Што се случува ако снема струја на таа локација? Што ако се прекине врската со Интернет? Што ако изгори до темел? Што ако лошиот актер избрише сè со едно притискање на тастатурата? Во секој случај, податоците се изгубени или оштетени.

Она што го прави блокчејн е да дозволи податоците што се чуваат во таа база на податоци да се шират меѓу неколку мрежни јазли на различни локации. Ова не само што создава вишок, туку и ја одржува веродостојноста на податоците складирани во нив – ако некој се обиде да промени запис во еден пример од базата на податоци, другите јазли нема да бидат променети и на тој начин би спречиле лош актер да го стори тоа. 

Ако еден корисник го наруши евиденцијата на трансакции на Биткоин, сите други јазли ќе се вкрстат меѓусебно и лесно ќе го посочат јазолот со неточни информации. Овој систем помага да се воспостави точен и транспарентен редослед на настани. На овој начин, ниту еден јазол во мрежата не може да ги промени информациите што се чуваат во неа.

Поради ова, информациите и историјата (како на пример трансакции на криптовалути) се неповратни. Таков запис може да биде список на трансакции (како што е со криптовалута), но исто така е можно блокчејн да содржи различни други информации како правни договори, државни идентификации или инвентар на производи на компанијата.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.