Што е Блокчејн, Како Функционира и Како Може да се Користи (Дел 4)

Блокчејн Транспарентност

Поради децентрализираната природа на блокчејнот на Биткоин, сите трансакции може транспарентно да се гледаат или со личен јазол или со користење на истражувачи на блокчејн кои му дозволуваат на секој да ги види трансакциите што се случуваат во живо. 

Секој јазол има своја копија од синџирот што се ажурира кога свежите блокови се потврдуваат и додаваат. Ова значи дека ако сакате, можете да го следите Биткоин каде и да оди. 

На пример, размената била хакирана во минатото, каде што оние што чувале Биткоин на берзата изгубиле сè. Иако хакерот може да биде целосно анонимен, биткоините што ги извлекле лесно се следат. Ако биткоините украдени во некои од овие хакирања би биле преместени или потрошени некаде, ќе се знае.

Се разбира, записите зачувани во блокчејнот на Биткоин (како и повеќето други) се шифрирани. Ова значи дека само сопственикот на записот може да го дешифрира за да го открие својот идентитет (со користење на пар од јавен – приватен клуч ). 

Како резултат на тоа, корисниците на блокчејн може да останат анонимни додека ја зачувуваат транспарентноста.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.