Што е Блокчејн, Како Функционира и Како Може да се Користи (Дел 2)

Како функционира блокчејн?

Целта на блокчејн е да дозволи дигиталните информации да се снимаат и дистрибуираат, но не и да се уредуваат. На овој начин, блокчејн е основа за непроменливи книги,документи или записи на трансакции кои не можат да се менуваат, избришат или уништат. Ова е причината зошто повекето блокчејн се познати и како технологија за дистрибуирана книга (DLT).

За прв пат предложен како истражувачки проект во 1991 година , концептот на блокчејн претходеше на неговата прва широко распространета примена во употреба: Биткоин, во 2009 година . незаменливи токени (NFT) и паметни договори .

Процес на трансакција

Атрибути на криптовалути

Повеке за Блокчејн во Дел 3

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *