Што е CEX? Објаснети Централизирани Размени

Додека CEX обично наплаќаат повисоки такси од нивните децентрализирани колеги, тие често се побезбедни и полесни за употреба

Централизираните берзи (CEX) се организации кои го координираат тргувањето со криптовалути во голем обем, користејќи сличен деловен модел на традиционалните берзи на средства, како што се крипто берзите.

Размените се во суштина пазари. Тие се корисни кога голем број луѓе може истовремено да се обидуваат да купат и продадат ист тип на средство. Во традиционалната економија, познатите берзи ги вклучуваат Њујоршката берза и Лондонската берза за метали. Во крипто секторот, некои добро познати CEX вклучуваат Binance, Coinbase, Gemini и Kraken.

Централизираните крипто-размени директно учествуваат на пазарите со „чистење“ на занаети. Тие вообичаено чуваат книги за дигитални нарачки, кои се списоци на отворени нарачки за купување и продавање, кои се состојат од волумени и цени. Тие ги спојуваат купувачите и продавачите и ги објавуваат тековните пазарни цени врз основа на последната цена за која се продава средството.

CEX генерално нудат дополнителни услуги, како што е чување на крипто средства. Тие често бараат од корисниците да ги депонираат своите крипто средства на берзата пред да се случи тргувањето.

Размените се највредните бизниси во светот на крипто, според извештајот од 2021 година на глобалното сметководство КПМГ.

Cloud Mining Service – Bytebus ви нуди нај профитабилен и стабилен Cloud Mining со секојдневна и редовна исплата.
Започнете денеска и бидете исплатени утре!!!

Bytebus

Од февруари 2022 година, CEX сè уште се многу почести од децентрализираните размени (DEX). KPMG откри дека тие сочинуваат околу 95% од размената на крипто тргување . Најголемата крипто берза во светот е Binance, која е централизирана иако лансираше свој DEX. Централизираната размена на Binance обработува повеќе од 20 милијарди долари трансакции секој ден, во споредба со помалку од 2 милијарди долари за најголемиот DEX Uniswap .

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

You have not selected any currencies to display