Што е Децентрализирана Апликација?

Апликација со поголема контрола врз вашите финансии и податоци

Децентрализираните апликации, или dapps, обично се изградени на Ethereum и имаат за цел да им дадат на корисниците поголема контрола врз нивните финансии и податоци.

Децентрализираните апликации (исто така познати како „dapps“) обезбедуваат услуги слични на оние што ги нудат типичните апликации за потрошувачи, но тие користат блокчејн технологија за да им дадат на корисниците поголема контрола врз нивните податоци со елиминирање на потребата од централизирани посредници да управуваат со податоците, со што ја прават услугата „децентрализирано“.

Дигиталните апликации се се присутни во денешниот свет. Потрошувачите користат апликации за испраќање е-пошта, плаќање паркинг, наоѓање датуми и огромен број други случаи на употреба. Според конвенционалните модели на контрола и сопственост, потрошувачите обично ги предаваат личните податоци на компанијата што ја обезбедува услугата. Со децентрализирана апликација, корисниците теоретски добиваат поголема контрола врз нивните финансии и лични податоци бидејќи не мора да му веруваат на некој друг за складирање и обезбедување на информациите. Сепак, некои експерти се скептични дека ова ќе функционира во пракса.

Една од главните цели на основачите на Ethereum , платформата што ја поддржува втората по големина криптовалута во светот, е полесно да се креираат вакви апликации. Има многу предизвици во обидот да се постигне оваа цел.

Но, има и напредок. Стотици dapps постојат денес на Ethereum, кои се движат од замена на Twitter до децентрализирана игра за виртуелна реалност . Многу од нив се бавни и тешки за користење, но тие даваат вкус на потенцијалот за децентрализирани апликации на долг рок. Програмерите се надеваат дека Ethereum 2.0, долгоочекуваната надградба што официјално започна да се прикажува на 1 декември 2020 година, ќе ги олесни овие проблеми во наредните години.

Како функционира dapps ?

Dapps изградени на Ethereum користат блокчејн технологија под капакот за директно поврзување на корисниците. Блокчејновите се начин за поврзување на дистрибуиран систем, каде што секој корисник има копија од записите. Со блокчејнови под капакот, корисниците не мора да одат преку трета страна, што значи дека не мора да ја препуштат контролата над своите податоци на некој друг.

По својата природа, централизираните ентитети имаат моќ на податоците што се влеваат во и надвор од нивните мрежи. На пример, финансиските субјекти можат да спречат испраќање трансакции, а Твитер може да брише твитови од својата платформа. Dapp-ите ги враќаат корисниците во контрола, што ги прави ваквите активности тешки, ако не и невозможни.

Не постои договорена дефиниција за дап бидејќи тоа е релативно нов концепт. Но, клучните карактеристики на dapp вклучуваат:

  • Отворен код : кодот е јавен за секој да го погледне, копира и ревидира.
  • Децентрализирано : Dapps немаат никој одговорен, така што ниту една централна власт не може да ги спречи корисниците да го прават она што го сакаат на апликацијата.
  • Блокчејн : ако не постои централен ентитет, тогаш што ја држи апликацијата заедно? Dapps користат основен блокчејн (како што е Ethereum) за да се координираат наместо централен ентитет.
  • Паметни договори : децентрализираните апликации користат паметни договори на Ethereum , кои автоматски извршуваат одредени правила.
  • Глобално : Целта е секој во светот да може да ги објавува или користи овие апликации.

За што се користат dapps?

Белата хартија на Ethereum објавена од креаторот на Ethereum, Виталик Бутерин во 2013 година, ги дели дапсите на три главни типа:

  • Финансиски апликации : ова се апликации каде се вклучени пари.
  • Полуфинансиски апликации : децентрализирани апликации кои вклучуваат пари, но бараат и друго парче, како што се податоци надвор од блокчејнот на Ethereum.
  • Други апликации : секој друг тип на децентрализирани развивачи на апликации сакаат да го креираат, вклучително и апликации за онлајн гласање и складирање.

Финансиски апликации

Финансиските апликации се популарно познати како апликации DeFi , скратено од „децентрализирано финансии“.

Идејата е да се користат блокчејнови (особено Ethereum) за да се подобрат посложените финансиски апликации – како што се заеми, тестаменти и осигурување – и стабилни монети, алтернативни монети кои имаат за цел да ги стабилизираат цените на криптовалутите.

CoinDesk - Непознат

Полуфинансиски апликации

Вториот тип на апликација е сличен, но ги меша парите со „тешка немонетарна страна“ како што Бутерин го става во белата хартија на Ethereum .

Бутерин го дава примерот на програмерите на Ethereum кои поставуваат „баунти“, награди кои можат да се отклучат само ако некој исполни некоја задача. Во вестерн филмовите, наградите се доделуваат на одметниците кои можат да фатат личност или криминалец. Но, во овој случај, тие се наградени за многу помалку опасни задачи, како што е решавање на тежок компјутерски проблем.

Магијата овде е што паметниот договор е (теоретски) способен да каже дали ловецот на распродажби обезбедил функционално решение, само да ги исплати средствата доколку овој услов е исполнет.

Друг пример е апликација за осигурување на посевите која зависи од надворешно временско снабдување. Да речеме дека фармерот купува дериват што автоматски се исплаќа ако сушата ги збрише нејзините посеви.

Овие паметни договори се потпираат на таканаречените „ пророци “ кои пренесуваат ажурирани информации за надворешниот свет, како на пример колку инчи дожд падна минатата сезона.

CoinDesk - Непознат

Сепак, главната забелешка е дека многу програмери се скептични, пророците може да се користат на децентрализиран начин. Корисниците треба да веруваат дека изворот на податоци ги обезбедува точните податоци, а не ги игра податоците за нивни финансиски интереси.

Други апликации: DAO и пошироко

Ethereum е флексибилна платформа, па програмерите сонуваат други идеи кои не се вклопуваат во вообичаените финансиски класификации.

Еден пример е да се користи овој пристап за да се создаде децентрализирана социјална мрежа која е отпорна на цензура. Повеќето мејнстрим социјални апликации, како што е Твитер, цензурираат некои објави, а некои критичари тврдат дека тие социјални апликации применуваат неконзистентни стандарди за тоа која содржина е цензурирана или „понижена“.

Значи, со децентрализирана апликација како Peepeth , штом ќе објавите порака до блокчејнот, таа не може да се избрише, дури ни од компанијата што ја изградила платформата. Ќе живее на Ethereum засекогаш.

Некои ја истражуваа оваа идеја за децентрализација уште повеќе. Ако Bitcoin може да ги отстрани финансиските власти, дали е можно истото да се направи за компаниите и другите видови организации?

CoinDesk - Непознат

Децентрализираните автономни организации (DAO) се една особено амбициозна сорта на dapp што се обидува да одговори со „да“ на тоа прашање. Целта е да се формира компанија без лидер со програмски правила на почетокот за тоа како членовите можат да се приклучат, да гласаат, како да ги ослободат средствата на компанијата и многу повеќе. Откако ќе биде лансиран, DAO ќе работи според овие правила на неодредено време.

CoinLedger is the leading cryptocurrency tax software on the market. Simply connect your exchanges and wallets and let CoinLedger calculate your taxes in minutes. Import generated forms into your preferred tax filing software such as TurboTax or TaxAct or send it to your tax professional.

Learn more about the CoinLedger

Со какви предизвици се соочуваат dapps?

Dapps се рани, експериментални и програмерите допрва треба да решат неколку клучни проблеми со основната мрежа што ги спречува. Како прво, дапс може да биде многу скапо да се стартува кога Ethereum е попренатрупан со корисници. Иако традиционалните апликации понекогаш имаат проблеми со обемот, тие проблеми се влошуваат во децентрализирано опкружување, кое по својата природа не може да функционира без одредено ниво на соработка и координација меѓу повеќе засегнати страни.

Како програмерите создаваат децентрализирани апликации?

Програмерите на Ethereum создадоа многу алатки за кодирање на ниско ниво, како што се создавачот на паметни договори Truffle и Web3 , начин за интеракција со Ethereum со популарниот програмски јазик Javascript, така што програмерите од целиот свет можат да експериментираат со dapps во обид да го претворат сонот во реалноста.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

You have not selected any currencies to display