Што е DEX? Како Функционираат Децентрализираните Крипто-Размени

Многу пониски даноци

DEX им наплаќаат на корисниците многу пониски даноци од нивните централизирани колеги, но може да бидат многу потешки за навигација и употреба.

Децентрализираните крипто-размени (DEX) се апликации базирани на блокчејн кои го координираат големото тргување со крипто средства помеѓу многу корисници. Тие го прават тоа целосно преку автоматизирани алгоритми, наместо конвенционалниот пристап да дејствуваат како финансиски посредник помеѓу купувачите и продавачите.

Алгоритмите што ги користат DEX се примери за паметни договори . Тоа се кодови напишани на врвот на блокчејн мрежите како Ethereum кои активираат различни излези кога се дадени одредени влезови.

Идејата зад DEX е „непосредување“, што значи отстранување на посредниците за да им се овозможи на редовните луѓе да прават бизнис директно едни со други. DEX не нуди чување на крипто средствата на корисниците. Наместо тоа, корисниците директно ги чуваат сите свои средства во своите паричници во секое време.

Најголемите крипто DEX почнаа да остваруваат успеси, како некои од најголемите централизирани берзи (CEX) во однос на обемот на тргување до крајот на 2021 година, според извештајот на глобалната сметководствена компанија KPMG . Исто како што берзите се најголемите крипто фирми, DEX се најголемите децентрализирани организации.

Вообичаено, DEX ги отстрануваат конвенционалните книги за налози за размена – каде што купувачите и продавачите се совпаѓаат врз основа на цените и обемот на нарачките – во корист на „ базените за ликвидност “. Ова се пасивни комори со крипто средства кои седат под површината на берзата и чекаат да ги исчистат сите нарачки за купување или продавање што се појавуваат. Средствата во базенот се набавени од инвеститори, кои ги депонираат со цел да заработат принос од трансакциските надоместоци што им се наплаќаат на корисниците на базенот.

Најголемиот DEX е Uniswap , кој беше создаден на блокчејнот Ethereum во 2018 година од поранешен машински инженер кој научил да кодира дури откако беше отпуштен од Сименс претходната година. До крајот на 2021 година, таа обработуваше трансакции вредни повеќе од 1 милијарда американски долари секој ден.

Cloud Mining Service – Bytebus ви нуди нај профитабилен и стабилен Cloud Mining со секојдневна и редовна исплата.
Започнете денеска и бидете исплатени утре!!!

Bytebus

Почнувајќи од февруари 2022 година, протоколот за верзија 3 на Uniswap управуваше со речиси 2 милијарди долари во обем на тргување во некои денови, според податоците на CoinGecko. Обично управува со околу три пати поголем обем од неговите најблиски конкуренти DEX, како што е PancakeSwap, кои обично имаат дневен волумен од 300 до 600 милиони долари.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *