Што е Ethereum?

Ethereum е вториот по големина крипто проект во светот по пазарна капитализација

Ethereum е софтверска платформа базирана на Blockchain која ја поддржува втората по големина криптовалута во светот по пазарна капитализација по Bitcoin. Како и другите криптовалути, Ethereum може да се користи за испраќање и примање вредност на глобално ниво и без присуство на трета страна да гледа или да влезе неочекувано.

Размената на вредности е главниот случај на употреба на Blockchain Ethereum денес, често преку мајчин токен на блокчејнот, Ether. Но, многу од програмерите работат на криптовалутата поради нејзиниот долгорочен потенцијал и амбициозната визија на нејзините програмери да користат Ethereum за да им дадат на корисниците поголема контрола врз нивните финансии и онлајн податоци. Амбициозната идеја – која понекогаш доведува до тоа Ethereum да се нарекува „светски компјутер“ – беше исполнета со нејзиниот дел од критичарите кои велат дека веројатно нема да работи. Но, ако овој експеримент се појави според планираното, ќе создаде апликации многу различни од Facebook и Google, на кои корисниците свесно или несвесно им веруваат на нивните податоци.

Вљубениците во Ethereum имаат за цел да ја вратат контролата на корисниците со помош на блокчејн , технологија која ги децентрализира податоците така што на илјадници луѓе ширум светот им се предава копија. Програмерите можат да го користат Ethereum за да градат апликации без лидери, што значи дека податоците на корисникот не можат да бидат манипулирани од креаторите на услугата.

Ethereum првпат беше предложен во 2013 година од страна на развивачот Виталик Бутерин, кој во тоа време имаше 19 години и беше еден од пионерите на идејата за проширување на технологијата зад Bitcoin, Blockchain, и за повеќе случаи на употреба отколку трансакции.

Додека Биткоинот беше создаден со цел да го наруши онлајн банкарството и секојдневните трансакции, креаторите на Ethereum имаат за цел да ја користат истата технологија за да ги заменат интернет страни од трет вид – оние што складираат податоци, пренесуваат хипотеки и водат евиденција за сложени финансиски инструменти. Овие апликации им помагаат на луѓето на безброј начини, како на пример да отворат пат за споделување фотографии од одмор со пријателите на социјалните мрежи. Но, тие беа обвинети за злоупотреба на оваа контрола со цензурирање на податоци или случајно истурање чувствителни кориснички податоци во хакирање , да наведеме неколку примери.

Платформата официјално започна во 2015 година, претворајќи ја идејата за Ethereum во вистинска, функционална мрежа.

Ethereum – децентрализиран интернет

Пред да можете да го разберете Ethereum, помага прво да ги разберете посредниците.

Денес посредниците се насекаде . Зад сцената, и тие ни помагаат да ги исполниме сите видови дигитални задачи. На пример, Gmail ни помага да испраќаме е-пораки, Venmo ни помага да испратиме 10 долари на пријател.

Ова значи дека нашите лични податоци, финансиски информации и така натаму се во голема мера зачувани на туѓи компјутери – во облаци и сервери во сопственост на компании како Facebook, Google или PayPal. Дури и оваа статија на CoinDesk е зачувана на сервер контролиран од трета страна.

Оваа структура може да биде проблематична, според поборниците за децентрализација. Тоа значи помалку директна контрола за корисниците, а исто така отвора можности за цензура, каде што посредникот може да се вклучи и да го спречи корисникот од каква било акција, без разлика дали купува одредена акција или објавува одредена порака на социјалните медиуми или целосно ги блокира.

Идејата на Ethereum е да го промени начинот на кој функционираат апликациите на интернет денес, давајќи им на корисниците поголема контрола со замена на посредниците со паметни договори кои автоматски ги извршуваат правилата.

Многумина, вклучително и пронаоѓачите на интернет, веруваат дека интернетот отсекогаш бил наменет да биде децентрализиран и се појавило раздвоено движење со користење на нови алатки за да се постигне оваа цел. Ethereum е една од технологиите за приклучување на ова движење.

Најчесто поставувани прашања за Ethereum

Како се разликува Ethereum од Bitcoin?

Ethereum црпи инспирација од Bitcoin. И двете се криптовалути. Ethereum ја користи истата технологија зад Bitcoin, блокчејн, кој користи заедничка, децентрализирана јавна книга за да ја децентрализира мрежата за да не е под контрола на само еден ентитет.

Но, додека Bitcoin се користи првенствено како складиште на вредност, идејата зад Ethereum е да се децентрализираат други видови апликации и услуги, од мрежи на социјалните медиуми до посложени финансиски договори.

Зошто Ethereum понекогаш се нарекува „светски компјутер?“

Многу застапници го гледаат Ethereum како „светски компјутер“ кој може да го децентрализира интернетот.

Со Ethereum, централизираните сервери се заменуваат со илјадници таканаречени „ јазли “ управувани од волонтери ширум светот, со што се формира „светски компјутер“. Се надеваме дека еден ден, секој во светот ќе може да го користи.

Како функционира апликацијата Ethereum?

Пребарувајќи низ типична продавница за апликации, ќе видите различни шарени квадрати кои претставуваат сè, од банкарство до фитнес до апликации за пораки. Долгорочната визија на заедницата Ethereum е да направи апликации кои изгледаат исто како овие, но кои работат поинаку под капакот.

Накратко, целта е апликациите на Ethereum да ја вратат контролата на податоците во овие типови услуги на својот сопственик.

CoinLedger is the leading cryptocurrency tax software on the market. Simply connect your exchanges and wallets and let CoinLedger calculate your taxes in minutes. Import generated forms into your preferred tax filing software such as TurboTax or TaxAct or send it to your tax professional.

Learn more about the CoinLedger

Апликациите изградени на Ethereum кои ја нудат оваа функционалност се познати како децентрализирани апликации . На корисниците им е потребен Ether, мајчин токен на Ethereum, за да ги користат.

Кои се следните чекори за Ethereum?

Огромната надградба на Ethereum позната како „ Спојување “ беше официјално завршена на 15 септември 2022 година, преместувајќи го блокчејнот од доказ за работа во доказ за удел за неговиот механизам за консензус. На проектот му беа потребни години за да се постигне и ја намали потрошувачката на енергија на Ethereum за над 99%.

Сепак, ова не е крајот на патувањето. Релативно високите такси и бавните брзини на Ethereum се следните предизвици што треба да ги реши блокчејнот. Ниту едно од овие прашања не беа опфатени со ажурирањето и остануваат блокирање на проширеното усвојување.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.