Што е KYC и Зошто е Важно за Крипто?

KYC – задолжително за секоја крипто-платформа која сака да понуди било какви услуги

Мерките на KYC сега се задолжителни за секоја крипто-платформа која сака да понуди услуги во јурисдикции како САД, Австралија и Велика Британија, бидејќи регулаторите ги ограничуваат анонимните крипто трансакции.

Како што расте и созрева индустријата за криптовалути , глобалните и националните финансиски регулатори вршат поголем притисок врз фирмите кои нудат услуги за дигитални средства да се усогласат со истите правила како и традиционалните банки. Додека постои тековна дебата за рамнотежата помеѓу приватноста и безбедноста , соодветните мерки за познавање на вашиот клиент (KYC) помагаат да се спречи нелегалната употреба на криптовалути.

Што е KYC?

KYC значи „познај го твојот клиент“. Тоа се однесува на обврската на финансиската институција да изврши одредени проверки на идентитетот и позадината на своите клиенти пред да им дозволи да го користат нејзиниот производ или платформа. Тоа е дел од поширокиот пакет мерки што регулаторите ширум светот ги користат за борба против перењето пари .

Со други зборови, тоа ги спречува лошите актери да го кријат незаконскиот извор на нивните пари зад легитимните финансиски активности.

KYC се судри со крипто размена

KYC е една од најголемите регулаторни пречки што крипто компаниите мораа да ги решат во последниве години. По својата природа, децентрализираната економија е склона кон проблеми во врска со KYC. Многу децентрализирани услуги се дизајнирани да им овозможат на клиентите да останат анонимни и да ги чуваат нивните лични информации приватни од која било централна власт. Ова значи дека многу крипто фирми не се во можност да идентификуваат кои всушност се нивните клиенти; нешто што регулаторите не го сметаат за прифатливо.

Дури и најневолните крипто-фирми беа принудени да воведуваат постојано построги мерки за KYC, бидејќи се соочуваат со зголемен притисок и казнување од регулаторите.

  • Crypto Exchange Binance објави во август 2021 година дека новите клиенти ќе мора да обезбедат владина лична карта и да поминат верификација на лицето за да вршат депозити и тргување. Ова уследи по најавите на регулаторите Јапонија дека Binance не е овластен да работи во нивните земји, меѓу другите опомени.
  • Размената на крипто деривати BitMEX направи сличен потег за да се усогласи со KYC една година порано, барајќи информации за искуството во тргувањето, како и идентификација, делумно за „да се понапред од регулативата што се развива“. На корисниците порано им требаше само да дадат адреса за е-пошта.

И покрај овие напори, федералните обвинители сè уште избраа да го обвинат BitMEX со различни регулаторни прекршувања кон крајот на 2020 година, вклучително и недостаток на ефективни заштитни мерки за KYC. Следната година, компанијата рече дека сите нејзини корисници биле потврдени, пред да објави спогодба од 100 милиони долари со регулаторите.

Барањата за KYC не се однесуваат на децентрализираните берзи (DEX), што значи дека оние што организираат занаети преку паметни договори наместо централно трговско биро , не се обврзани да го откријат својот идентитет. Институциите кои создаваат DEX ги избегнуваат регулативите бидејќи тие не се финансиски посредници или договорни страни. Нивните корисници тргуваат директно еден со друг преку користење на инфраструктурата обезбедена од DEX.

Извршниот директор на ShapeShift рече дека изгубил 95% од своите корисници како резултат на мерките на KYC што беше принудена да ги спроведе. Промените со кои се бара од клиентите да го откријат својот идентитет започнаа во 2018 година, непосредно пред The ​​Wall Street Journal да тврди дека размената била нашироко користена за перење пари – што компанијата го негираше. Во обид да ги отфрли барањата за KYC, ShapeShift ги насочи деловните модели и повторно лансираше како DEX во 2021 година.

Крипто фирмите одат во странство поради лабавите правила на KYC

Некои крипто-размени ги избегнуваат барањата за KYC со тоа што престојуваат во помеки регулаторни средини. Компанијата за анализа на блокчејн CipherTrace објави дека дури половина од берзите регистрирани на Сејшелите имаат лоши мерки за KYC. Во 2020 година, ФБИ тврдеше дека еден обвинет во случајот BitMEX признал дека чинел само „ кокос “ да ги поткупи властите на Сејшели.

Вниманието на медиумите и притисокот од САД може да ги поттикнат тие јурисдикции да ги заострат своите ставови. Високо лице во Управата за финансиски услуги на Сејшелите рече дека „ сега ќе има заострување “ како последица на случајот BitMEX.

Зошто на крипто му треба KYC?

Спроведувањето на усогласеноста со KYC може да помогне во справувањето со злонамерните активности во непосредна близина на крипто просторот, како што се нападите на откупни софтвери кои го блокираат пристапот на корисникот до компјутер или мрежа додека не се изврши плаќањето. Во 2020 година, жртвите платија скоро 350 милиони долари во крипто на напаѓачите, кои ја искористија анонимноста обезбедена од децентрализираните криптовалути за да избегнат откривање.

Извештајот од 2021 година на Ransomware Task Force , меѓународна групација на јавни и приватни експерти, го опиша крипто секторот како овозможува ваков вид на напад и предложи посилно спроведување на постоечките закони за KYC, меѓу другите мерки.

KYC, исто така, може да биде важен за подобрување на јавниот имиџ на крипто во целата економија. Посилното усогласување, преку поцврсти процедури за идентификација, може да помогне крипто да ја отфрли наводната поврзаност со перење пари и други криминални претпријатија. Ова, пак, може да поттикне пошироко усвојување и инвестиции.

Cloud Mining Service – Bytebus ви нуди нај профитабилен и стабилен Cloud Mining со секојдневна и редовна исплата.
Започнете денеска и бидете исплатени утре!!!

Bytebus

Како да функционирате со KYC

Голем број почетоци сега се специјално посветени на решавање на проблемите со KYC за крипто фирмите. Стартот за проверка на лична карта Passbase им нуди на апликациите алатка преку која нивните корисници можат да прикачат селфи заедно со нивниот проект за брза проверка. Компанијата собра 13,5 милиони долари во семе и финансирање од кругот на серијата А.

Додека стартот за идентификација Burrata , кој исто така неодамна собра финансирање, издава „токени за дигитален идентитет“ за прикачување на паричници со криптовалути . Овој пристап може да им помогне на другите крипто фирми да избегнат самите да ги складираат податоците на корисниците, држејќи се до нивната децентрализирана етика.

Овие видови алатки би можеле да го олеснат усогласувањето со многу крипто фирми, но тие нема да го решат идеолошкото противење на проверките за лична карта што се наоѓаат во некои делови на крипто светот.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.