Што е Потребно за да се Добие Crypto Работно Место

Како најлесно и нај успешно да добиете крипто вработување

Условите на пазарот и истакнатите отпуштања од работните места несомнено го променија пејзажот за вработување во крипто и блокчејн индустриите. Сепак, некои крипто фирми го гледаа ова како можност. Некои како OKX го прошируваат бројот на вработени оваа крипто-зима додека работните одбори се уште се полни со можности .

Иако условите се сменија, најдобриот совет за тоа како да добиете работа во крипто не е. CoinDesk интервјуираше академици, професионалци за маркетинг, програмери и основачи за да открие што е потребно за да се направи посакувана работа во крипто просторот. Еве што најдовме.

Најдете го вистинскиот проект, компанија или организација за вас

Како што созреваа крипто и блокчејн, така созреваа и практиките и филозофиите зад управувањето со вработените. Рубен Јангблом, управен уредник на серијалот за блокчејн списанија и конференции за криптоекономски системи на MIT , рече во интервју за CoinDesk „блокчејнот сега созрева до точка каде што просторот го води целиот спектар“.

„На крај, имате некои DAO [децентрализирани автономни организации] кои постојат каде што луѓето можат да влезат и дури не треба да се откажат од своето име за да најдат работа. Од друга страна, има компании кои се многу поструктурирани и ќе вршат пребројување на бројот на вработени секое утро или ќе им дадат време на вработените да го започнат работниот ден“, рече тој.

Поединците кои бараат работа во крипто или блокчејн индустриите треба да размислат која работна средина е најдобра за нив и да се обидат да најдат компанија или организација што одговара. Крипто барателите на работа можат да ги користат страниците на таблите за работа како Glassdoor за да читаат прегледи од сегашни и поранешни вработени за да добијат увид.

Вклучете се од вистинските причини

Работата во крипто и блокчејн индустриите може да биде профитабилна. Според веб-страницата за огласи за работни места web3.career , просечната плата на Web3 е од 74.000 до 115.000 долари годишно за нетехнолошки позиции и од 100.000 до 142.000 долари годишно за позиции за програмери. Иако е убаво да се направи потенцијална шестцифрена плата, бркањето голема плата може да доведе до ужасни резултати за оние кои бараат работа.

Јангблом од прва рака ги виде последиците од бркањето плата и престиж. „Тие луѓе имаат навистина лошо време, и многу брзо изгоруваат, или не изгоруваат и се само мизерни“.

Подобар пристап е да размислувате критички за тоа зошто сте заинтересирани за крипто или блокчејн и да го приспособите вашето барање работа за да ги најдете проектите, компаниите или организациите што ги задоволуваат вашите интереси. Трој Рецер, кој ги олеснува партнерствата во стартапот Rook Labs за децентрализирани финансии ( DeFi ), вели дека „секогаш кога ќе најдете нешто со вистинска иновација, лесно е да станете опседнати со тоа“.

Покажете ја вашата вредност за крипто заедницата

Џош Онг, ко-основач на Bored Room Ventures, консултантска агенција и незаменлив токен ( NFT ) фонд кој соработува со брендови за да развијат стратегии на Web3 , им даде совет за избор на оние што бараат работа.

„Придонесете со она што можете и бидете отворени за учење и бидете љубопитни, а потоа најдете начини да се издигнете оттаму“, рече тој. „Некои луѓе почнуваат со тоа што придонесуваат за раздорот [на проектот], а тоа не го прават за плати. Потребно е само едно искуство за да можеш да се свртиш и да бидеш подготвен да бидеш професионален во врска со тоа, а можеби и да добиеш плата следниот пат“.

Рецер се согласува. „Најдете проект што ви се допаѓа, придружете се на Discord, ажурирајте ги нивните Најчесто поставувани прашања за нив … тие ќе видат дека оваа личност активно придонесува за помош. Веднаш ќе се качите на нивниот радар“.

CoinLedger is the leading cryptocurrency tax software on the market. Simply connect your exchanges and wallets and let CoinLedger calculate your taxes in minutes. Import generated forms into your preferred tax filing software such as TurboTax or TaxAct or send it to your tax professional.

Learn more about the CoinLedger

Бидете свесни за ризиците

Криптовалутите и индустриите што ја развиваат се нестабилни. Иако некои крипто компании се подготвени да ги надминат овие ризици, за жал има и други кои не се. „Откако ја избркавме бурата и од 2018 до 2020 година, тоа беше тешко, знаете. Затоа, признавам дека можеби ќе ни претстои некои продолжени предизвици“, рече Онг, на прашањето за моменталната состојба на криптовалутите.

Јангблом го поддржува тврдењето на Онг. „Мислам, дури и компаниите за кои пред шест месеци луѓето можеби мислеа дека се имуни, како што е Coinbase [COIN], тие доживуваат огромни отпуштања. Мислам дека не е толку контроверзно да се каже дека крипто компаниите, или компаниите за блокчејн воопшто, се малку повеќе изложени на перипетиите на економијата“.

Ресурси за ловци на работа

  • PompCryptoJobs – посветена работна табла за позиции во крипто индустријата.
  • Web3.career – Табла за крипто работни места со збирни податоци за платите низ индустријата.
  • Discord – претпочитана платформа за пораки на многу проекти за криптовалути.
  • Glassdoor – табла за работа која на корисниците им нуди прегледи на компании од сегашни и поранешни вработени.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.