Што Треба да Знаете Пред да Купите Биткоин од Банкомат

На некои места, постојат банкомати дизајнирани специјално за олеснување на трансакциите

Водичите за купување биткоин ( BTC ) честопати започнуваат со советот дека прво треба да креирате сметка за размена на криптовалути и да преземете или купите криптопаричник за да го складирате. Но, постои уште еден пригоден начин за купување биткоин кој не вклучува користење на компјутер , а камоли размена на криптовалути.

Користејќи биткоин автоматизирана шалтерска машина (банкомат), луѓето имаат можност да купат BTC со вметнување готовина или нивните дебитни картички и завршување на неколку основни чекори. Но, додека банкоматите за биткоин стануваат растечки дел од индустријата, помислата да се користи еден сè уште ги погодува многумина како оксиморонични.

Како може нешто како биткоинот, кој е чисто дигитална валута, да се издава со банкомат кој вообичаено исфрла физичка валута?

Тоа е совршено добро прашање. Еве што треба да знаете.

Што се биткоин банкомати?

Биткоин банкоматите им дозволуваат на луѓето да купуваат биткоин – а понекогаш и други криптовалути – користејќи готовина или дебитни картички. Сепак, терминот банкомат е донекаде погрешен.

Биткоин банкоматите не се како банкарските банкомати кои им овозможуваат на клиентите да управуваат со средствата на нивните сметки. Биткоин банкоматите се едноставно алатки преку кои можете да купувате биткоин – а понекогаш и да продавате – и не бараат од корисниците да креираат каква било сметка за да го направат тоа.

За разлика од берзите за криптовалути, банкоматите за биткоин им даваат можност на корисниците да го задржат сопствениот купен биткоин со поврзување на монетите директно во крипто-паричник по нивен избор. Меѓутоа, ако користите централизирани размени како Binance или Coinbase (COIN), можете исто така да одлучите да ги испратите вашите монети на вашата „адреса за депозит“ обезбедена од вашата размена и да дозволите платформата да ги чува средствата за вас.

Создавањето паричник често е клучен дел од процесот на купување биткоин со помош на банкомати, а тоа е делот што обично е цел на измамниците (како што ќе истражиме подолу).

Првиот банкомат за биткоин се појави во 2013 година, во кафуле во канадскиот град Ванкувер. Во тие денови, беше вообичаена практика меѓу биткоинерите да трошат биткоин во кафулиња или да фрлаат 10.000 монети на две пици .

Оттогаш, банкоматите за биткоин се појавија низ целиот свет. Досега има 36.610 биткоин банкомати во 77 различни земји, според податоците од Coin ATM Radar . Genesis Coin е најголемиот производител на биткоин банкомати со 15.140 машини, следен од General Bytes со 7.965 и BitAccess со 5.549.

Најдобрите оператори на биткоин банкомати се Bitcoin Depot (19,1% од уделот на пазарот), CoinCloud (14,1%) и CoinFlip (9,7%).

Како да купите биткоин од биткоин банкомат

Кога ќе забележите биткоин банкомат, честопати ќе најдете дека има залепена QR-код на него што ве поттикнува да преземете одреден крипто-паричник што е поддржан од машината за банкомат.

Популарна опција е криптопаричникот Coinbase, но можете да изберете и од долгата листа на други паричници.

Прво ќе треба да го преземете паричникот, ако веќе не сте го направиле, и да ги следите упатствата за поставување кога ќе ви биде побарано.

Вашиот новосоздаден паричник ќе генерира единствена биткоин адреса на која банкоматот ќе ги испрати вашите купени монети откако трансакцијата ќе биде потврдена и завршена.

Биткоин банкоматите се наменети да бидат интуитивно искуство за секој кој претходно користел банкомат, па се што ќе треба да направите е само да ги следите упатствата на екранот.

Машините донекаде ќе се разликуваат во зависност од земјата и локацијата, а некои може да бараат од вас да ги завршите чекорите за да го знаете вашиот клиент (KYC) пред да го дозволите купувањето. Минималните и максималните износи за купување, исто така, може да се разликуваат.

Откако ќе го поставите паричникот и ќе ја лоцирате адресата на вашиот паричник за влезните трансакции, ќе сакате да го внесете износот што сакате да го купите и да ја внесете адресата на вашиот криптопаричник. Ова обично се прави автоматски со скенирање на QR-кодот на екранот на вашиот телефон наместо со рачно внесување (што може да доведе до грешки и да предизвика вашите средства да бидат изгубени засекогаш.)

Трансакцијата обично трае околу 10 минути за да се заврши, иако може да потрае и до еден час.

Предности и недостатоци на биткоин банкоматите

За корисниците кои не се запознаени со технологијата, банкоматите за биткоин се одлична порта за крипто. За среќа, тоа не е по цена на загрозена безбедност бидејќи повеќето банкомати не ги складираат информациите за KYC на корисниците, банкарските податоци или приватните клучеви.

Но, има некои очигледни недостатоци. Банкоматите на биткоин наплаќаат високи такси – 7%-20% во некои случаи – а исто така има и построги ограничувања за купување во споредба со размена на криптовалути. Исто така, во случај нешто да тргне наопаку, нема достапна поддршка за корисници.

Пазете се од измами со банкомати за биткоин

Постојат две измами кои вклучуваат користење на биткоин банкомати.

Измамниците често рекламираат стоки за продажба на сајтови како eBay, Craigslist или Gumtree (Велика Британија). Овие артикли обично се по цена со значителен попуст во однос на вообичаената пазарна стапка, привлекувајќи ги потенцијалните купувачи да стапат во контакт.

Измамниците им кажуваат на жртвите дека мора да купуваат преку крипто ако сакаат да ги обезбедат тие цени – обично со депонирање средства на биткоин банкомат и испраќање на крипто на адресата на паричникот на измамниците. Откако трансакцијата е завршена, измамниците исчезнуваат.

Ова е популарно кај измамниците поради неповратната и главно нерегулирана природа на плаќањата базирани на блокчејн . Откако ќе се финализира трансакцијата, речиси е невозможно да се врати.

Друг тип на измама со биткоин банкомат е покомплициран и полош.

CoinLedger is the leading cryptocurrency tax software on the market. Simply connect your exchanges and wallets and let CoinLedger calculate your taxes in minutes. Import generated forms into your preferred tax filing software such as TurboTax or TaxAct or send it to your tax professional.

Learn more about the CoinLedger

Измамниците често таргетираат поединци кои бараат вработување и им нудат пробна работа. Испитувањето вклучува измамници кои испраќаат пари на банкарска сметка на лице и потоа му кажуваат на лицето да ги повлече и да ги претвори средствата во биткоин на биткоин банкомат, а потоа да ја префрли криптовалутата на адресата на измамниците.

Меѓутоа, неколку дена подоцна, парите испратени на сметката на жртвата се враќаат бидејќи потекнуваат од украдена сметка. Тоа остава негативно салдо на сметката на жртвата. ( Еве една приказна од постер на Редит на кој му се излажани средства на овој начин.)

Севкупно, ако барате да купите разумна количина биткоин на релативно приватен начин и не ви пречи особено да плаќате високи такси, тогаш биткоин банкомат може да биде добар избор за вас – под услов да има машини во вашата област , секако. Во спротивно, користењето размена или купувањето биткоин преку апликации кои најверојатно веќе ги имате на вашиот паметен телефон се исто така добри опции.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *