Што Всушност Можете да Направите во Метаверс во 2023 Година?

Идните можности на метаверзумот се веројатно неограничени

Метаверзумот честопати е изведен со толку футуристички термини што е тешко да се разбере како може да се вклучите во него денес. Но, вистината е дека световите слични на метаверс постојат со децении и можно е веќе да сте доживеале некои од нив без да мора да бидете свесни за тоа.

Што е повторно метаверс?

Со помош на рамката на ризичниот капиталист Метју Бол , метаверзумот е постојан, онлајн свет кој ги замаглува линиите на реалноста и виртуелната реалност. Многу повеќе од натпревар на Call of Duty, метаверзумот се однесува на 24/7 онлајн свет, населен со економии кои поттикнуваат нова мрежа на создавачи и даватели на инфраструктура. Од клучно значење, оваа економија се врти околу средствата во играта кои се интероперабилни. Овој концепт во голема мера се разликува од „оградените градини“ – затворени екосистеми – на кои сме навикнати денес; Бол дава пример на кожа за пиштол CounterStrike кој лесно може да се претвори во украс за оружје Fortnite.

Додека Мета (поранешен Фејсбук) на Марк Цукерберг има свои идеи за метаверзумот , заедницата на криптовалути мисли дека блокчејн технологијата е совршено прилагодена за овој нов онлајн свет. Крипто игрите како The Sandbox и Decentraland нудат рани визии за тоа како би можела да функционира економијата предводена од креатори, крипто и NFT напојувана. Значи, еве што можете да направите во метаверзумот денес.

Изградете, истражувајте и играјте во виртуелни светови

Игрите како Minecraft и Roblox обезбедуваат искуства слични на метаверс во подобар дел од една деценија и Second Life и Eve Online се живи и почнаа од 2003 година, а World of Warcraft оживеа во 2004 година.

Second Life е еден од најблиските аналози на метаверс поради неговата економија предводена од креаторите и распространетиот свет на песокот. Можете да правите сè што сакате во Second Life , а некои луѓе се документирано дека ги поминуваат своите животи во играта, живеат надвор од виртуелната земја, собираат валута во играта во играта, долари од липа и присуствуваат на настани .

Во 2020-тите, крипто-игрите како The Sandbox и Decentraland ја наведнуваат економијата на видеоигри на глава со додавање на дигитални средства во комбинацијата. Не само што можете да внесете свои незаменливи токени ( NFT ) во игрите и да купите виртуелно земјиште, туку можете да ги користите и заменливите токени за управување на игрите за да ги промените параметрите на виртуелниот свет што ќе го населувате, истражувате и градите.

И двете се напојуваат со криптовалути – Sandbox користи заменливи SAND токени како валута во играта и користи NFT за да претставува парцели земја и други предмети од играта, видовите средства што го красат вашиот аватар, а Decentraland има заменливи токени MANA и еквивалентни не -заменливи средства за виртуелни средства.

За да креирате сметки, потребно е само да поврзете криптопаричник како што е MetaMask . Иако, во Децентраланд е можно да се игра како гостин без да се поврзе крипто-паричник. Sandbox е технички во алфа (фаза на тестирање), а првата сезона е затворена, така што не можете да ја играте додека не излезе 2-та сезона на Алфа , чиј датум не е потврден.

Настрана крипто-економијата, овие игри играат како и секоја друга игра со песок. Можете да се шетате низ соодветните виртуелни светови на игрите, дружејќи се со брендовите и познатите личности кои брзаат да го зафатат пазарот. Во виртуелните простори, како трговски центри, уметнички галерии или плоштади, можете да шетате и да разговарате со луѓе, да играте игри , да градите куќи или да присуствувате на настани. Децентраленд дури е домаќин на сопствени музички фестивали. За жал, и покрај напредокот во модерната графика на компјутерски игри, многу од овие понови игри не изгледаат подобро отколку што изгледаше Second Life во 2003 година. Но, магијата е, барем теоретски, во односите што можете да ги воспоставите со вашите виртуелни браќа.

Запознајте луѓе од било каде за работа или игра

Има многу простори за дружење во метаверс. Иако сигурно може да се соберете во огромни отворени светови како што се The Sandbox и Decentraland, можете да си играте и со соби изградени по нарачка на платформи како Spatial . Овие апликации се наменски направени за настани, конференции и состаноци. Можете да се најавите на Spatial со најава за Web 2 како Google, или со најавување на Web 3 како MetaMask. Виртуелните светови на Spatial се поделени во соби; можете или да ги посетите однапред изградените соби или да креирате свои. Галериите на Spatial поддржуваат NFT. Можете да се движите низ светот на Spatial на мобилен телефон, Steam, прелистувач или преку слушалки Oculus VR.

Виртуелната реалност е силна на еден од критериумите на Бол за метаверзумот: присуството. Вклучете се на VR слушалки, како HTC Vive, Valve Index или Meta (поранешен Oculus) Quest и лансирајте се во сајбер-просторот. Мета (поранешен Facebook) гради социјален центар за своите VR слушалки, а софтверот за VR на Steam доаѓа претходно инсталиран со виртуелен дом. Игрите како VR Chat датираат крипто и ви дозволуваат да влезете во простории полни со други луѓе кои носат слушалки за VR, облечени во каков аватар им се допаѓа.

Компаниите како MetaHub создаваат виртуелни места за дружење за конференции и деловни настани, а Decentraland беше домаќин на својот прв музички фестивал во 2021 година – иако уметниците го правеа тоа во Second Life долго пред да биде кул. Дружењето е местото каде што границите на метаверзумот може да почнат да се замаглуваат, а маркетиншката игра почнува да се разоткрива.

Дали Zoom е фундаментален дел од метаверзумот поради неговото досие за поврзување на работните места и предизвикување револуција од работа од дома? Или, како што спомна Марк Цукерберг во неговиот главен говор за Мета, е неубедлива алтернатива на реалноста која ја заменува интеракцијата во лице со низи лица на екраните?

Направете 3D аватар што личи на вас… или не

Вашиот аватар е голем дел од вашиот метаверзен идентитет. За некои, NFT-и со профилна слика како CryptoPunks или Bored Ape Yacht Club се доволни за Discord и Twitter, главно платформи базирани на текст каде што 2D-сликата е доволно добра. За 3D сфери, апликациите како Ready Player Me нудат компонирачки дигитални идентитети кои, како што се тврди, може да се користат во 1.330 апликации и игри, вклучително и Nike’s RTFKT , Somnium Space и VR Chat. Може да купите и NFT патики од RTFKT или аватар од неговиот претстојниот „Аватар проект“, иако не е јасно кои игри ќе ви овозможат да ги „носите“ овие.

Во Somnium Space, отворен свет за виртуелна реалност базиран на Ethereum, сличен на Decentraland, можете да внесете аватар Ready Player Me создаден од ништо друго освен селфи. Следејќи ја рамката на Бол, ова ги исполнува критериумите за интероперабилност – способност да ги носите вашите дигитални средства со себе без разлика која платформа или апликација ја користите.

CoinLedger is the leading cryptocurrency tax software on the market. Simply connect your exchanges and wallets and let CoinLedger calculate your taxes in minutes. Import generated forms into your preferred tax filing software such as TurboTax or TaxAct or send it to your tax professional.

Learn more about the CoinLedger

Инвестирајте во виртуелна земја, NFT или токени

Се разбира, ако сè уште не сте заинтересирани да се разделите со реалноста, наместо тоа, секогаш можете да инвестирате во бучните виртуелни светови. Постојат многу начини за тоа. Може да инвестирате во падови на аватари на NFT, како оние што ги нудат Најк или Адидас. Може да шпекулирате за виртуелна земја или предмети во играта, како оние понудени на Axie Infinity, Decentraland и The Sandbox.

Може да инвестирате и во заменливите токени што ги нудат тие игри, кои функционираат како валута во играта. Ако не сте сигурни во кој токен да инвестирате, секогаш можете да инвестирате во фонд на метаверс индекс, како што е Индексот Метаверс (MVI) понуден од Index Coop. MVI го ребалансира своето портфолио во согласност со најголемите метаверзни монети на денот.

Ако крипто не е ваша работа, можете да инвестирате во капиталот на компаниите за виртуелна реалност и метаверс. Мета е една компанија која се обложува многу на иднината на виртуелната и проширената реалност – аналитичарот на Seeking Alpha проценува дека компанијата ќе потрошила 70 милијарди долари на концептот помеѓу 2014 и 2023 година. Виртуелната реалност и акциите на метаверс, како и приватните инвестиции, се исто така на масата.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.