Solana- Платформа за Паметни Договори

Solana е еден од најновите конкуренти што влезе во секторот на децентрализирани апликации

Solana е платформа за паметни договори базирана на блокчејн , дизајнирана да го олесни создавањето на децентрализирани апликации (dapps). Проектот беше основан од Анатолиј Јаковенко во 2017 година, додека неговиот роден блокчејн и крипто токен, SOL, официјално почна да се применува три години подоцна, во март 2020 година.

Проектот има за цел да се натпреварува со постојните платформи за дап, како што се Ethereum и touts дека неговиот блокчејн може да обработи максимум 65.000 трансакции во секунда (tps) со просечни надоместоци од $0,00025 . Спротивно на тоа, Ethereum може да се справи со околу 30 tps (пред завршувањето на нејзината надградба 2.0 ) со просечна такса за трансакција од 4,50 долари .

Во однос на децентрализираните апликации што работат на нејзината мрежа, Solana забележа значителен раст од нејзиното лансирање, со повеќе од 332 децентрализирани апликации сега во живо. Ethereum, сепак, сè уште води во оваа област со 2.841.

Што го прави Solana уникатен?

Механизам за консензус

Едно нешто што го издвојува Solana од другите конкуренти на dapp-платформа е неговиот уникатен пристап кон процесот на валидација на трансакциите. Имено, Јаковенко инкорпорираше систем за временско означување на трансакциите, така што валидаторите (компјутери кои ги потврдуваат трансакциите на блокчејнот) имаат увид на редоследот по кој се извршуваат новите активности на блокчејнот.

Со други зборови, овој систем во суштина е еден вид механизам за консензус бидејќи учесниците во мрежата имаат задача да ја анализираат валидноста на трансакциите и мора да се договорат за една историја на настани – затоа целиот концепт се нарекува доказ за историја (PoH ) консензус.

Според Јаковенко, тој го позајмил концептот што го родил системот за временско печатење на Solana од дизајнот на централизираните бази на податоци на Google и Intel и го ремоделирал системот така што ќе се вклопи во децентрализирана архитектура.

Покрај овој механизам, Solana имплементира и протокол за консензус за докажување на влогот (PoS).

Забележете дека блокчејновите не се управувани од еден ентитет. Наместо тоа, корисниците мора да ја играат својата улога во обезбедувањето и одржувањето на мрежата. Ова е особено неопходно кога се потврдуваат трансакциите. Секако, блокчејнот бара од корисниците колективно да се осигураат дека сите трансакции извршени на мрежата се валидни. Во суштина, корисниците треба да ја преземат улогата на валидатори.

Сепак, блокчејн протоколите не ги избираат корисниците само неселективно дали се способни или не. Наместо тоа, сите блокчејн очекуваат заинтересираните корисници да ја докажат својата подготвеност да станат валидатори со исполнување на одредени барања. На пример, блокчејнот на Биткоин очекува корисниците да инвестираат во опрема за рударство и континуирано да вршат пресметки за хаширање.

Што се однесува до блокчејновите како што се Cardano, PolkaDot и Solana , корисниците ја покажуваат својата намера да станат валидатори на мрежата со ставање – или заклучување – крипто средства.

Протоколот што го регулира овој механизам за консензус потоа по случаен избор избира учесник и му дава право на тоа лице да предложи и додаде нов сет на потврдени трансакции во блокчејнот. Протоколот кој управува со целокупноста на овој процес се нарекува PoS консензус механизам.

Обработка на трансакции

Со комбинирање на протоколите за консензус на PoH и PoS, Солана постигна невидена брзина на трансакцијата без имплементирање на производи од слојот 2 , како што се страничните синџири. Ова значи дека екосистемот Solana се потпира на само еден синџир, за разлика од другите блокчејн екосистеми кои се одлучуваат за споделување на оптоварувањата на трансакциите преку повеќе интероперабилни блокчејни. Ова е познато како „sharding“ и е карактеристика што се очекува да се појави во Ethereum за време на нејзината надградба 2.0 . Polkadot и Zilliqa се други примери на dapp платформи кои исто така го користат споделувањето за да ги подобрат нивните способности за обработка на трансакции (исто така познати како трансакциска пропусност).

Инфраструктурата на единечните блокчејн на Solana може да се пофали со неверојатно брзо време на блокада, со нов блок што се создава на секои 400 милисекунди.

Какви карактеристики има Solana ?

Кула византиски алгоритам за толеранција на грешки (BFT).

Протоколот Tower BFT го зајакнува механизмот за консензус на PoH, така што валидаторите пристапуваат до единствен глобален извор на време. Со ова, мрежата може да користи синхронизиран часовник и ефикасно да ја елиминира потребата за пресметување и складирање на временските ознаки на минатите трансакции на блокчејнот. Спротивно на тоа, другите блокчејн им овозможуваат на валидаторите да избираат непотврдени трансакции по случаен избор – без оглед на редоследот по кој се извршени – и да ги вчитаат последователно на блокчејнот.

Поради овој пристап, тие треба да ги пресметаат временските ознаки како дел од барањата за додавање нови трансакции во блокчејнот. За Солана, достапноста на PoH и Tower консензусот ја елиминира потребата од валидатори да обработуваат временски ознаки, со што се создава повеќе простор за фокусирање на другите аспекти на процесот на валидација на трансакцијата.

Solana користи систем наречен Голф Стрим.  Ова е местото каде што валидаторите избираат трансакции и последователно ги додаваат во блокчејнот. Што се однесува до Solana , трансакциите се проследуваат до валидаторите дури и пред да се финализира статусот на новододадените блокови на трансакции. Со ова, блокчејнот Solana гарантира дека нема листа на чекање со непотврдени трансакции.

Solana го засилува компјутерскиот капацитет на својот блокчејн дозволувајќи им на паметните договори да работат паралелно. Оваа технологија, наречена „ Sealevel “, ја проширува приспособливоста на Solana , така што повеќе паметни договори може да работат истовремено без негативно да влијае на брзината на блокчејнот.

Функцијата wormhole на Solana воведува несигурен канал за премостување помеѓу Solana, Ethereum, Binance Smart Chain и блокчејновите на Terra. Тоа им овозможува на корисниците беспрекорно да ги префрлаат токените (заменливи и незаменливи ) создадени во овие екосистеми еден меѓу друг, како и да им дозволуваат на не-мајчинните dapps да споделуваат работи како Oracle податоци и ликвидност.

Зошто Solana ја нагласува брзината?

Како и Ethereum, Solana поддржува паметни договори – ова се компјутерски програми кои самостојно извршуваат и извршуваат одредени функции кога се исполнети однапред дефинираните услови. Затоа, програмерите можат да ги лансираат и управуваат своите блокчејн апликации на Solana .

И како што видовме во екосистемот Ethereum, пропусната моќ на висока трансакција е секогаш еден од основните барања, особено кога се вклучени апликации за блокчејн. Ова е причината зошто екосистемот Ethereum претрпува голема надградба. Како таков, тимот за развој на Solana отсекогаш барал начини да го оптимизира излезот на својот блокчејн.

Изгледа дека Solana ќе биде домаќин на просперитетен пазар на децентрализирани финансии (DeFi) и активно придонесува за растечкиот NFT сектор. Една од првите големи NFT колекции лансирана од блокчејнот на Solana , наречена Degenerate Ape Academy , се распродаде за осум минути, а вкупниот обем на тргување достигна 69 милиони долари.

CoinLedger is the leading cryptocurrency tax software on the market. Simply connect your exchanges and wallets and let CoinLedger calculate your taxes in minutes. Import generated forms into your preferred tax filing software such as TurboTax or TaxAct or send it to your tax professional.

Learn more about the CoinLedger

SOL токен

Како што споменавме порано, SOL е мајчин дигитален имот на блокчејнот Solana и моментално е рангиран меѓу првите 10 криптовалути по пазарна капитализација. Во моментот на пишување, крипто средството има вкупна понуда од 503.273.124 SOL и пазарна вредност од 42 милијарди долари.

SOL работи како токен за комунални услуги за подмирување на таксите за трансакции, слично на гасот на Ethereum и исто така е основна валута за акционерската економија на Solana . Во суштина, ќе треба да го уделите SOL за да станете валидатор или да заработите награди за влогови на Solana . Сепак, имајте предвид дека SOL не е единственото дигитално средство достапно во екосистемот Solana . Како и Ethereum, Solana е блокчејн со повеќе средства каде што индивидуалните блокчејн апликации кои работат на мрежата можат самостојно да издаваат токени.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *