Спојувањето на Ethereum ја Прави Мрежата Ранлива за Напади

Експертите за Бесбедност изјавуваат: PoS теоретски не е толку безбеден како PoW.

Цената на Етериум денес 13.09.Вторник изнесува $1689.25 за 1 Етериум.

Спојувањето на Ethereum конечно е поставено да се случи на 15 септември  И покрај тоа што Унијата на Ethereum се промовира како значајно придвижување кон блокчејн мрежата, нејзиниот напредок кон верификација на влогот хипотетички го прави побезбранлив од експлоатација.

Обраќајќи се на Cointelegraph, научникот за безбедност сфати дека воопшто не се како рамки за верификација на работата (PoW), рамката за докажување на влогот (PoS) предвреме ги осветлува валидаторите на центрите кои блокови ќе ги одобрат, последователно давајќи им овластување да дизајнерски напади.

Господарот за безбедност, кој побара да остане анонимен, е дизајнер на блокчејн и научник за безбедност кој се занимава со блокчејн слој-2 на доказ за удел.

Ethereum ќе се откаже од силата во безбедноста токму тогаш кога ќе се случи спојувањето

Научниците сфатиле дека еден потфат може хипотетички да се случи на пост-консолидацијата Ethereum блокчејн, ако валидаторите сфатат како да организираат два последователни блока за одобрување.

Од гледна точка на монетарната безбедност, оваа ранливост ги прави овие напади малку поедноставни за извршување.

Господарот изрази дека иако е дополнително изводливо за копачите да одобруваат последователни блокови во организациите на PoW – тоа се сведува на „слепа карма“ и не му дава можност на багерот да дизајнира напад.

Последователно, безбедносниот аналитичар тврди дека Ethereum ќе работи без одредена сила во безбедноста кога Унијата ќе произведе резултати како што стојат во моментов, потврдата за работа на Ethereum наспроти верификацијата на Ethereum за уделот, Ethereum доказите за работа имаат повеќе основани безбедносни и финансиски сертификати .

Валидаторите на Ethereum се предмет на намалување во PoS

Високиот круг за Безбедност на Крипто корисниците додаде дека Ethereum отсекува при неговото поправање. Тешко е да се реши прашањето, но ако тоа не заврши, верификацијата на безбедноста на влогот ќе се зголеми, а тие ќе имаат осигурување од векторите за напад.

Валидаторите на Ethereum се подложни на намалување на PoS, бидејќи правилата на договорот беа наменети финансиски да ги зајакнат истите за прецизно одобрување на пристапните размени и секое водство што е спротивно на нормата ќе го намали нивниот удел во ETH.

Консолидацијата на Ethereum конечно треба да се случи на 15 септември околу 2:30 часот по UTC, како што е наведено од Започнувањето на Ethereum Union на Blocknative. Промената на PoS е поставена да ја направи мрежата на Ethereum по разновидна и енергетски продуктивна.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.