Tether – Колкави се Можностите Binance да го Одстрани USDT

Вчера Kaiko објави извештај во кој дословно наведува дека постои можност Binance постепено да го укине USDT

Извештајот, уреден од Ријад Кери , конкретно ја анализира 2022 година од трите главни стабилни монети, имено Tether Dollar (USDT), USD Coin (USDC) и Binance USD (BUSD). 

Анализата завршува со изјавата дека трите стабилни монети имаат малку различни ниши на употреба и дека одлуката на Binance да го укине USDC создаде огромна промена во структурата на овој пазар. 

Кери додава дека оние кои учествуваат на овој пазар треба да бидат свесни за огромниот пазарен удел на Binance и треба да ја земат предвид можноста дека размената постепено ќе го укине USDT, создавајќи го најголемиот шок досега на пазарот на стабилни кутии. 

Тетер и другите главни стабилни монети

Извештајот објавен од Kaiko започнува со анализа на обемот на тргување на стабилни коини во последниве години. 

Од 2012 до 2022 година, доминацијата на стабилните валути над фиат валутите на крипто-пазарите вртоглаво порасна од 1% на 87%, со што е многу јасно дека учесниците на овој пазар сега многу претпочитаат стабилни од фиат валути. До 2017 година не беше обратно. 

За волја на вистината, сепак, графиконот за доминација покажува дека во 2017 година стабилкоините имаа почетен бум, но ова беше проследено со многу остар пад токму кога се надува големиот шпекулативен балон. 

Овој пад можеби беше поврзан со бројните готовина што беа направени во тоа време или со влезот на огромни количини нов капитал на пазарот на крипто . 

Сепак, следната година, во средината на пазарот на мечки, не само што се врати доминацијата на стабилните пари, туку продолжи да го прави тоа сè додека не достигна многу високи нивоа уште во почетокот на 2020 година. 

Со колапсот на финансиските пазари во март 2020 година, поради почетокот на пандемијата, повторно дојде до силен пад, кој заврши дури на почетокот на 2021 година, кога почна да се надува новиот балон. Меѓутоа, љубопитен е фактот дека за време на балонот во 2021 година немаше пад на доминацијата на стабилните коини, како што имаше за време на балонот во 2017 година. 

Покрај тоа, од 2020 година имаше вистинска експлозија во комбинираната пазарна капитализација на Tether, USD Coin и Binance, која се зголеми од 10 милијарди долари во мај на 30 милијарди долари во јануари 2021 година, а потоа се искачи на дури 150 милијарди долари во пролетта 2022 година, пред имплозијата на Тера. 

Оттогаш, сепак, е во постојан пад. 

Според Кери, трите стабилни монети комуницираат едни со други, но во хаотична интеракција што не следи предвидливи обрасци. 

Разликите помеѓу Tether, USD Coin и BUSD

Една од најзначајните разлики помеѓу трите стабилни монети е во процедурите за откуп. 

Всушност, додека USDC и BUSD може да ги откупи речиси секој, директно на изворот и без дополнителни трошоци, Tether има поинаква политика. 

Вистинските откупувања, имено оние направени со враќање на USDT на издавачот, може да се направат само од 100.000 USDT и со надомест од 0,1% почнувајќи од 1.000 долари нагоре. 

Сепак, вреди да се спомене дека Tether ја користи берзата Bitfinex за да го пласира USDT на пазарот, така што на таа берза USDT може да се продава без големи ограничувања за волумен и со ниски надоместоци. 

И покрај ова, USDT сè уште е убедливо најшироко користен стабилкоин за крипто тргување, додека USDC главно се користи на протоколите DeFi на Ethereum, додека BUSD главно се користи на Binance и BSC. 

Кери забележува дека релативната тешкотија за откупување на USDT значи дека корисниците на мало за време на стрес, всушност претпочитаат да го разменуваат за други стабилни монети наместо да го откупат. 

На пример, за време на деновите кога екосистемот Тера пукна или кога Целзиусовиот степен, во јуни и FTX, во ноември не успеаја, речиси целиот обем на тргување со стабили коини беше во USDT, со само 0,27% удел на пазарот за BUSD-USDC. 

Binance

Проблемот е што најголемиот дел од обемот на тргување и помеѓу USDT и BUSD и помеѓу USDT и USDC се јавува на Binance , а Binance пред некое време одлучи да го отстрани USDC. 

Со други зборови, токму на Binance се концентрирани најголемите тргувања на Tether во другите големи стабилни монети. 

На овој начин, водечката светска размена доминира во оваа ниша на крипто-пазарот, и бидејќи очигледно сака да го фаворизира својот BUSD, остава сомнеж дека во иднина може да се спротивстави на USDT како што веќе направи со USDC. 

Покрај тоа, бидејќи USDC беше попречен на Binance, најголемите обеми на тргување помеѓу USDC и BUSD се префрлија на Uniswap, што е DEX што не е широко користен од масата на малопродажни корисници. 

Затоа, не се чини дека може да има голема алтернатива за Binance во однос на големите обеми на тргување помеѓу стабилните коини, со што ефикасно ја става размената во силна позиција. 

Сè се сведува на тоа колку Binance е подготвен да го фаворизира BUSD ставајќи во неповолна положба други стабилни коини, и колку е подготвен да изгуби со особено неповолна положба на Tether. Можно е причината поради која сè уште не одлучила да го стори тоа е токму да не ја изгуби можноста на своите клиенти да им понуди и тргување со USDT. 

Вреди да се спомене дека додека вкупниот обем на тргување во BUSD сега е на ниво на оние во USDC, ако не и повисоки, USDT, од друга страна, сè уште е на друга планета. 

Всушност, вкупниот обем на тргување во Tether на сите крипто-пазари и за кој било пар се уште е двојно поголем од оние во BUSD и USDC. 

Така, елиминирањето на USDT во моментов за Binance, најверојатно, би значело да си предизвика сериозна штета, додека елиминирањето на USDC за промовирање на BUSD може да донесе повеќе придобивки отколку проблеми. 

Меѓутоа, ако обемот на тргување на BUSD, особено на Binance, значително се зголеми во иднина, не може да се исклучи априори дека берзата може да одлучи да го отстрани Tether од листата. 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.