Tether USDT ќе Биде Достапен на 24.000 Банкомати низ Бразил

Партнерството со бразилската компанија за плаќања SmartPay започнува на 3 ноември

Tether во четвртокот објави дека планира да ја направи својата криптовалута USDT доминантна и стабилна во светот на пазарната капитализација, и да биде достапна во над 24.000 банкомати низ Бразил. 

„Тешкотиите и ограничувањата наметнати од инфлацијата и помалку од инклузивен финансиски систем исклучија многу граѓани на Бразил да можат да учествуваат во растечката економија на земјата“, рече во изјавата Паоло Ардоино, CTO на Tether. „Додавањето токени за врзување на банкоматите низ Бразил дава можност да се вклучат повеќе луѓе во финансискиот систем“. 

Корисниците на банкомати во Бразил наскоро ќе можат веднаш да ги претворат бразилските банкноти во USDT и обратно, и да го испраќаат својот USDT насекаде во светот. 

„Ова ќе донесе големи промени не само во платежната индустрија, туку и во целиот бразилски финансиски екосистем“, рече Ардоино.

За да го прошири присуството на USDT во најголемата економија во Јужна Америка, Tether соработуваше со бразилската компанија за плаќања SmartPay, која помогна да се интегрира USDT со бразилскиот платен систем PiX и TecBan, најголемиот провајдер на банкомати во Бразил. Програмата се планира да започне на 3 ноември.

Криптовалутите, особено стабилните коини како USDT, собраа посебна популарност на пазарите во Јужна Америка во последниве години. Потрошувачите се привлечени и од нивната пристапност, како и од нивната корисност како складишта на вредност кои честопати се покажаа помалку нестабилни од националните валути. 

Стабилните пари како USDT обично се врзани за вредноста на американскиот долар и се обезбедуваат со средства од реалниот свет кои се прегледани и испитани од американски финансиски институции. Поради оваа причина, тие добија привлечност како финансиски производи кои нудат автономија на крипто средство и стабилност на сигурни парични средства.

USDT, најтргуваната криптовалута во светот според CoinGecko , моментално може да се пофали со пазарна капитализација од над 68 милијарди долари. 

Бразилската економија претрпе голема инфлација повеќе од една година. Септември го означи првиот месец од јуни 2021 година кога инфлацијата падна под 9%. Во 2021 година, бразилското потпирање на стабилни монети се зголеми повеќе од тројно, според бразилскиот даночен орган Receita Federal.  

Како што Tether ја прошири својата глобална доминација, компанијата презеде чекори за да ја зголеми перцепцијата за нејзината стабилност и транспарентност. Минатата недела Tether објави дека целосно ја елиминирал комерцијалната хартија од своите резерви и дека ќе ги замени тие инвестиции со американски државни записи. Овој потег во голема мера се сметаше за обид да се смират американските регулатори загрижени за стабилноста на резервите на средства на компанијата.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.