Токенот SAND на Sandbox се Зголемува за 90% од Почетокот на 2023та

Отклучувањето, закажано за средината на февруари, ќе ослободи 12% од понудата на токенот

Знакот SAND на Sandbox е сведок на пораст на цената во текот на месецот пред неговото отклучување на токен закажано за 14 февруари.

Отклучувањата на токени, кои обично се сметаат за надолни настани, се чини дека имаат мало влијание врз цената на SAND токенот на The Sandbox пред ослободување на поголема понуда. Проектот ќе ослободи 12% од понудата на токен, што е еквивалентно на SAND во вредност од околу 273 милиони американски долари, за семените и стратешките инвеститори, според Token Unlock , а половина од 12% ќе одат кај инвеститорите, според извештајот на Kaiko Research.

SAND е корисен токен што се користи на екосистемот на The Sandbox како основа за трансакции и интеракции . Неговата цена се зголеми за 90% од почетокот на годината и сега се тргува по 74 центи, покажуваат податоците на Месари. Забележително, сепак, токенот е сè уште 90% помал од неговиот историски максимум од 8 долари постигнат во ноември 2021 година.

Отклучувањата на токени се однесуваат на процесот на ослободување на токени блокирани според условите на круговите за финансирање на проектот или напорите за собирање средства. Тие често се сметаат за надолни настани, имајќи предвид дека ослободуваат поголема понуда на средството на пазарот. Сепак, во поново време, отклучувањата се чини дека претрпеа промена во наративот , со токени кои имаат претстојни отклучувања кои се собираат пред нив. Собирите во токени како што се aptos (APT) и axie infinity (AXS) пред неодамнешните отклучувања се два примери.

„Она што треба да се гледа со отклучувањата е [процентот] за инвеститорите: ако [околу] 50% очекуваат голем притисок од продажбата“, напиша Конор Рајдер, истражувачки аналитичар во Kaiko Research. Во извештајот што ги разгледува претходните отклучувања на токените на Sandbox и движењето на цените, Рајдер заклучи дека распределбата на токените за ова претстојно отклучување е слична на онаа од 14 август, така што ќе има слични слаби перформанси за SAND додека се зголемува притисокот во продажбата.

„Денот по отклучувањето на 14 август, скоро 75% од сите значајни занаети беа нарачки за продажба бидејќи инвеститорите бараа да заработат од SAND. Тој притисок за продажба продолжи и во деновите по отклучувањето бидејќи нарачките за продажба доминираа при купувањето“, напиша Рајдер.

„Алокацијата на SAND отклучувањата е искривена кон инвеститорите и како резултат на тоа, перформансите на токените настрадаа за време на отклучувањата“, додаде тој.

Sandbox има распоред за отклучување што треба да се доспее на секои шест месеци до 2025 година со истата распределба на инвеститорите. Затоа, сопствениците на SAND дотогаш би можеле да се соочат со сериозни проблеми, според Рајдер.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.