Употребата на Енергија на BTC Скокна за 41% за 12 Месеци

BTC Hashrate се зголеми за 8,34%

И покрај значителните подобрувања во енергетската ефикасност и поразновидна и одржлива енергетска мешавина, потрошувачката на енергија на Bitcoin се зголеми за 41% од година во година (ГОД). 

Сепак, постои загриженост дека порастот би можел да ги наведе регулаторите да го ограничат рударството на крипто.

Советот за рударство на Bitcoin, кој претставува 51 од најголемите бизниси за рударство ширум светот, ги состави податоците во извештајот за третиот квартал од 2022 година.

Според BMC, ископувањето Bitcoin претставува „незначителна количина на глобална енергија“ и троши 0,16 проценти од глобалното производство на енергија, што е помалку од она што го користат компјутерските игри.

Ефикасноста на рударството Bitcoin се зголеми за 23%

BMC смета дека придонесот на рударството Bitcoin од 0,10 проценти во глобалните емисии на јаглерод е занемарлив. И покрај помалку блокови што се произведуваат и притисокот на цената, хашрејтот на мрежата се зголеми за 7,3% на годишно ниво во четвртиот квартал од 2022 година, што резултираше со зголемување на потрошувачката на енергија на Bitcoin од 8,34 проценти.

Според Glassnode, компанија за анализа на податоци за Blockchain, порастот на хашрејтот се должи на доаѓањето на интернет на поефикасен хардвер за рударство и/или рудари со супериорни биланси кои имаат поголем удел во мрежата за хаш напојување.

И покрај тоа што во извештајот се вели дека ефикасноста на рударството BItcoin се зголемила за 5.814% од година во година и 23% од година во година во текот на изминатите осум години, регулаторите кои го разгледуваат ова прашање може да бидат иритирани од понатамошните зголемувања во целокупната потрошувачка на енергија.

Екологистите вршат се поголем притисок врз рударите на Bitcoin, тврдејќи дека потрошувачката на енергија на криптовалутата е штетна за животната средина. За да ја поттикне мрежата на Bitcoin да се префрли на доказ за удел, Гринпис моментално ја води кампањата позната како промена на кодот, а не климата.

Официјалниот профил, од друга страна, има само 1100 следбеници во овој момент. Планот REPowerEU и Европскиот зелен договор, кои и двете имаат намера внимателно да ги следат активностите за ископување крипто и нивните ефекти врз животната средина, беа наведени во документите што Европската унија ги стави на располагање на 18 октомври.

Европската унија објави документација во која е наведен акционен план

Дополнително, Европската унија (ЕУ) беше повикана да преземе мерки за ублажување на негативните ефекти на индустријата за дигитални средства врз животната средина од страна на Европската опсерваторија и форум за Blockchain (EUBOG).

Европската унија (ЕУ) побара од своите земји-членки да „спроведат насочени и пропорционални мерки за намалување на потрошувачката на електрична енергија на рударите со крипто-средства“ како одговор на сериозното намалување на снабдувањето со енергија на Русија.

И покрај отфрлањето на предлогот од страна на ЕУ во март со кој би се наметна целосна забрана за ископување крипто, постои притисок за построга регулатива. Регулативите во Соединетите Држави се чини дека се подалеку зад оние во ЕУ.

Извештај од 46 крипто страници за ефектите на крипто-средствата врз климата и енергијата беше објавен во септември од страна на Канцеларијата за наука на Белата куќа. Сепак, сè уште не е развиен значаен план и беа донесени мешани и недефинирани заклучоци.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

You have not selected any currencies to display