Влијанието на Крипто Технологијата Оди Подалеку и од Самата Крипто Технологија

Собирањето средства засновано на токени може да помогне повеќе од недоволно опслужени пазари, проекти и претприемачи

По драмата испрекината со застој (или е обратно?) од 2022 година, многумина од нас типови полни со чаша ја поздравија можноста да се фокусираат помалку на потезите на пазарот и повеќе на влијанието на континуираниот развој на крипто технологијата може да има на светот. И тоа е потенцијално прилично големо влијание, ништо помалку од ширењето на економските можности и индивидуалното зајакнување додека се пренасочуваат финансиите и културата, така што секако заслужува повеќе внимание.

Ноел Ачесон е поранешен шеф на истражување во CoinDesk и Genesis Trading. Оваа статија е извадена од нејзиниот билтен Crypto Is Macro Now , кој се фокусира на преклопувањето помеѓу променливите крипто и макро пејзажи. Овие мислења се нејзини, и ништо што таа го пишува не треба да се земе како инвестициски совет.

Кога зборуваме за фокусирање на технологијата, генерално мислиме на начини за складирање и дистрибуција на информации на мрежи со различен степен на децентрализација, што пак ќе поттикне нови форми на ангажирање и економска активност. Она што сè уште во голема мера се занемарува е потенцијалот што го има крипто технологијата за поддршка на иновациите во други области на развој. Тоа влијание ќе се почувствува и надвор од блокчејните, финансиите и културата.

Коренот на ова влијание лежи во крипто-пазарите. Ова може да звучи изненадувачки со оглед на катастрофалните загуби, лошите актери, болните подвизи и регулаторните ограничувања што ги дефинираат пазарите во последните месеци. Исто така, може да изгледа несоодветно со оглед на „институционализацијата“ на пазарните експерименти, со банките и официјалните организации кои ги тестираат познатите форми на издавање со нови видови на порамнување – тешко дека технолошкиот поттик за кој зборувам.

За да ја повлечам оваа нишка уште малку, треба да направам чекор назад во времето.

Новодојденците во маничниот свет на крипто пазарите можеби не се свесни за нивното потекло. Првите „peer-to-peer“ занаети со крипто беа направени на она што во суштина беа онлајн огласни табли – ниска цена, лесно за вртење, со потребен висок степен на доверба. Овие еволуираа како што растеше побарувачката, но раните повторувања сè уште беа рудиментирани, некоординирани и ја сочинуваа како што одеа. Потоа почнаа да се усовршуваат, особено кога се заинтересираа професионалните инвеститори, а денес тие се комплексен амалгам на услуги, структури и најдобри практики дизајнирани да поддржуваат значителен проток на средства низ системот.

Сепак, тие не се ни приближно комплицирани како традиционалните размени. Делумно тоа се должи на поедноставеното населување и складирање. Делумно тоа е затоа што додека ластарите сега се прошируваат во традиционалните финансии, крипто платформите сè уште работат во голема мера во ниша област која регулаторите допрва треба да ја оградат со многу правила. Уште повеќе, тие полесно се вртат во различни конфигурации, како што се централизирана книга на нарачки, децентрализиран базен за ликвидност или сè уште непроверена нова структура. Таа релативна флексибилност, која не ја уживаат традиционалните размени, е една од суперсилите на крипто екосистемот.

Навистина воведува ризици: често жалливиот недостаток на транспарентност на операторите на платформи, отсуството на регулаторна заштита, хакирањето, како и грешките во кодот се само некои што ми паѓаат на ум. Но, како што расте запознаеноста, технолошките решенија се подобруваат, интерфејсите се развиваат и регулаторите почнуваат да посветуваат поголемо внимание, многу од нив може да се ублажат. Иновацијата е фокусирање на потенцијалот при имплементирање на заштитни мерки – и тука доаѓа флексибилната структура на крипто-пазарите.

Релативната леснотија со која протоколите и апликациите засновани на блокчејн можат да соберат средства со создавање токени и нивно дистрибуирање до корисниците и/или инвеститорите, досега е добро позната. „Иницијалните понуди на монети“ (ICO) го поттикнаа балонот за возбуда во 2017 година, со суровите лекции научени во последователниот „растрес“. Сепак, оттогаш, токените често работат во тандем со акционерските удели за да започнат или да ја зајакнат економската активност на нови блокченови од слој 1, децентрализирани апликации и креативни иницијативи.

Собирање средства засновани на блокчејн за проекти базирани на блокчејн: го добиваме тоа. Сепак, она што го занемаруваме е потенцијалниот крипто што треба да го поддржи собирањето средства и ангажманот за други, неповрзани технологии, и уште повеќе, тоа може да го направи речиси секаде со оглед на флексибилноста на структурата на крипто-пазарот.

Замислете го ова:

  • Регионална банка во Луанда поставува платформа која токенизира транши од заеми за стартапи со цел да донесе дигитална ефикасност во пристаништата во Ангола, ублажувајќи го ризикот од заемодавачите со додавање ликвидност и со тоа намалување на трошоците за финансирање.
  • Инкубатор во Адис Абеба соработува со етиопското Министерство за иновации и технологија за да развие размена за тргување со токени слични на капитал, издадени со излегување од стартапи со идеи кои се движат од вертикални фарми до локации за лансирање сателити.
  • Еден ризичен фонд во Акра соработува со берзата во Гана за да лансира крипто платформа која го олеснува собирањето средства засновано на токени, во стил на ICO, но со официјален надзор и доволно обелоденување, помагајќи им на проектите од телездравство до е-учење да започнат и да најдат пазар .

Може да се слушне дека политичарите ширум светот во развој ја рекламираат важноста на технологијата за економскиот раст, но малкумина всушност спроведуваат политики што ја движат иглата за финансирање. Покачувањата надвор од вообичаените центри обично се мали бидејќи базените на капитал се помалку изобилни отколку во развиениот свет и бидејќи целната демографска големина е често поограничена по големина со оглед на географските, како и на мрежните ограничувања. Но, ова не мора секогаш да биде така. Поликвидни, транспарентни и иновативни пазари би можеле да го поттикнат регионалниот развој, особено ако се дозволат прекугранични инвестиции, што веројатно ќе доведе до технолошки иницијативи кои се глобални.

Очигледно, платформите за дигитална книга не се од суштинско значење за овој тип на собирање средства. Стартапите завршуваа кругови, банките кредитираа и грантови без нив досега. Но, транспарентноста и непроменливоста на јавните блокчејнови би можеле да им дадат дополнителни гаранции за заемодавачите, инвеститорите и стартапите, на крајот поттикнувајќи поголем интерес од поголем опсег на учесници. И тие се полесни за вртење од традиционалните размени, намалувајќи го времето и трошоците за пазарот.

Сега, јас не сум инженер за трговски системи или развивач на блокчејн, така што има делови од оваа рамка што веројатно ќе грешам, но шините по кои се движат средствата веќе постојат, а рампите не се толку тешки за дизајнирање сега како што беа пред неколку години. Се појавија платформи кои во суштина нудат приклучок и игра за размена, а екосистемот еволуираше за да овозможи одреден степен на модуларност во конструирањето на потребниот куп услуги – паричници, старателство, познавајте го вашиот клиент, уплата, данок сметководство и многу повеќе. Комплицираниот дел, замислувам, би бил поврзувањето со банките или платежните услуги, но зголемената употреба на стабилни монети може да обезбеди застој додека пазарот се прилагодува.

Што е со регулаторите? Очигледно, тие ќе сакаат да кажат нешто за заштитата на корисниците, тековите на фондовите, странското влијание итн. И сè ново значи ризик, што не им се допаѓа на регулаторите. Но, подобрените канали за финансирање на локалните технологии кои би можеле да ги зголемат вработеноста, даночните приходи и регионалниот статус, истовремено нудејќи транспарентност во распределбата на средствата, не треба да бидат премногу тешки за продажба, особено кога владите се менуваат и/или се под сè под влијание на помладите гласачи кои се желни за оваа можност. да работат на напредок. Може да има и притисок од локалните институции кои се желни за поширока разновидност на средства со кои ќе се изградат портфолија, како и возбуда од малопродажните инвеститори кои не живеат во поразвиени финансиски системи со постабилни валути и полесно достапни средства за штедење.

Ова е можеби наивно, бидејќи промената е тешка. Но, сепак, промените се случуваат, не само во локалната демографија, економските приоритети и политичките чувства. Сведоци сме на преобликување на сферите на зависност, во време кога новите алатки на независноста добиваат на издржливост и досег. Примерите за прибирање средства и ангажман за земјоделство поставени во области со софистицирани финансиски системи несомнено ќе бидат забележани во регионите кои бараат нов статус.

Тие, исто така, ќе бидат охрабрени од блескави умови надвор од типичните центри кои се залагаат за напредок на проекти кои на крајот би можеле да придонесат за човечкиот развој. Пазарната флексибилност на Crypto е многу повеќе од леснотијата со која може да се вртат, купат и префрлаат токените – се работи за олеснување на економската активност во сите области. Накратко, таа е суперсила со потенцијално влијание што оди многу подалеку од нејзината почетна надлежност.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *