Забрани за Крипто во Кина: Целосна Историја

Зошто Кина воведе забрана за Крипто

Репресијата на крипто во Кина во 2021 година беше најтешка досега и повторува голем број претходни забрани на нацијата. Еве се што треба да знаете.

Оние кои се запознаени со крипто индустријата ќе разберат дека забраната за крипто во Кина не е воопшто никакво изненадување. Земјата одржува непријателски односи со својата крипто индустрија од 2013 година , кога го воведе својот прв сет на крипто ограничувања.

И додека неодамнешната забрана може да се чувствува како последен клинец , тоа е до одреден степен повторување на крипто директивите издадени од централната банка на земјата пред осум години. Подолу е целосен временски распоред на забраните за крипто во Кина до денес.

2013: Кина им забранува на банките да вршат крипто трансакции

Непријателскиот став на Кина во однос на крипто датира од 5 декември 2013 година, кога Народната банка на Кина (PBoC), Министерството за индустрија и информации и други финансиски сектори, заеднички издадоа известување со кое им забрани на банките да работат со трансакции поврзани со биткоин.

Според изјавата објавена во тоа време, биткоинот се сметал за „специјална виртуелна стока“ и затоа немал правна поддршка за да функционира како валута. 

CoinLedger is the leading cryptocurrency tax software on the market. Simply connect your exchanges and wallets and let CoinLedger calculate your taxes in minutes. Import generated forms into your preferred tax filing software such as TurboTax or TaxAct or send it to your tax professional.

Learn more about the CoinLedger

Поконкретно, забраната беше наметната затоа што дигиталното средство не беше поддржано од ниту една нација или централна власт. Исто така, PBoC забележа дека биткоинот е потенцијален излез за перење готовина. 

Иако регулаторот не ги спречи поединците да тргуваат со биткоин, тој ги советуваше инволвираните да бидат претпазливи за ризиците кои се вклучени.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *