Запознавање со Нивоата на Поддршка и Отпор

Нивоата на поддршка и отпор помагаат да се идентификуваат областите на понуда и побарувачка

Дали сте трговец со крипто што се бори да најде основа на нестабилен крипто пазар?

Ако одговорот е да, тогаш првото нешто што треба да го совладате е уметноста на идентификување на нивоата на поддршка и отпор.

Замислете како играте со топка која одскокнува во вашата куќа. Постојат две бариери кои ќе го ограничат летот и паѓањето на топката – вашиот под и таван. Во тргувањето, постојат слични бариери кои го ограничуваат движењето на ценовното дејство познато како поддршка и отпор.

Ваквите бариери во тргувањето може да имаат долготрајни ефекти врз средството, бидејќи ценовното дејство ретко го заборава неговото минато. Ако трговците сметаат дека одредено ниво на цена е одлична влезна или излезна точка, тоа најверојатно ќе продолжи да делува како бариера за цените додека не се задоволат сите нивни соодветни потреби.

Поддршка

На пример, купувачите генерално ќе продолжат да купуваат по одредена цена, имајќи предвид дека средството се смета за потценето, додека целата нивна побарувачка не биде целосно апсорбирана од пазарот. Значи, ако купувачите се ангажираат по X цена и цената се движи нагоре само за подоцна да се вратат, истите купувачи ќе бараат да ги бранат своите позиции на X и потенцијално да додадат повеќе на нивните позиции.

Новите купувачи ќе видат дека цената не паднала подалеку од X претходно, па веројатно ќе го сметаат за безбеден влез. Оваа концентрација на притисок за купување ќе спречи понатамошно паѓање на цената, создавајќи привремен под познат како поддршка.

Отпор

Од друга страна, ако некое средство се смета за преценето на одредено ниво на цени, продавачите сигурно ќе ја искористат предноста. Овде, оние големи купувачи од порано ќе бараат да излезат од својата позиција и да профитираат. Исто така, можно е трговците да влезат во „кратки“ позиции на ова ниво, со оглед на вооченото преценување, зголемувајќи го притисокот за продажба на пазарот.

Исто како кога имаше висок притисок за купување, оваа концентрација на притисок на продажба ќе го принуди нивото на цените да делува како бариера, освен што овој пат ќе делува како таван, наместо како под, познат како отпор.

Хоризонтална поддршка и отпор

Најважните и најлесните за идентификување нивоа на поддршка и отпор добиваат форма на хоризонтални линии, како резултат на тоа, трендот постојано се отфрла по многу слична цена.

Хоризонталните линии за поддршка или отпор може да се создадат со едноставно „поврзување на точките“ помеѓу врвовите на трендовите или долините како што се гледа на табелата подолу.

CoinDesk - Непознат

Во горната рамка од горната табела, продавачите на XMR/BTC постојано ја намалуваат цената од областа 0,00451/BTC, утврдувајќи ја како силен отпор. Едноставно кажано, трговците продолжија да ја користат оваа област на концентриран притисок за продажба.

Во долниот дел од рамката, купувачите постојано ја одржуваа цената на XLM/USD на 0,17 долари, зајакнувајќи ја како силна поддршка.

Уште еднаш, трговците постојано го искористија нивото со оглед на тоа што графиконот им кажуваше одново време цената е поверојатно да отскокнува отколку да падне.

Поларност

Значи, што се случува кога овие нивоа на крајот ќе бидат надминати?

Како што беше споменато претходно, овие бариери на крајот се пробиваат откако пазарот целосно ќе ги апсорбира напорите за купување или продавање. Кога тоа ќе се случи, може да се случи голема промена во сентиментот – концепт познат како поларитет.

Кога продажбата зад воспоставеното ниво на отпор е целосно апсорбирана, таа повеќе не се перцепира како оптимална точка за остварување профит, туку се гледа како добра влезна точка за купувачите поради исчезнувањето на притисокот за продажба, како резултат на вртење на отпорот. ниво во поддршка.

Спротивно на тоа, кога куповниот притисок зад нивото на поддршка е целосно апсорбиран, тој ќе се претвори во ниво на отпор, со оглед на тоа што трговците повеќе не се заинтересирани да купуваат по оваа цена.

Важно е да се напомене дека кога цената ја пробива големата поддршка, таа се смета за надолен развој, односно, средството обично дополнително опаѓа додека продавачите не стигнат до точка на исцрпеност. Последователното враќање поради земање профит или ловење зделки завршува со создавање на ново ниво на поддршка.

Спротивно на тоа, надминувањето на отпорот има нахакан карактер и цената има тенденција да го следи пробивањето додека не се идентификува неговото следно ниво на отпор.

CoinDesk - Непознат

Горенаведената табела го прикажува ефектот што го имал поларитетот врз цената на XMR/USD откако ќе се прекине неговото ниво на отпор од 0,00451/BTC. Можете да видите дека она што некогаш беше воспоставено како силен отпор, со оглед на тоа што во неколку наврати ја отфрли ценовната акција, стануваше послаба колку повеќе се тестираше сè додека повеќе не можеше да ги задржи цените.

Цената категорично се зголеми откако отпорот беше пробиен поради големата промена во расположението на пазарот што се случуваше. Дури и откако акцијата на цените се олади, таа падна на претходниот отпор лево, но овој пат се задржа како поддршка – суштината на поларитетот.

Заклучок

Трендовите на цените се очекува да земат здив кога ќе дојдат во контакт линии за поддршка или отпор поради концентрацијата на притисокот за купување или продавање што го чека. Додека нивоата може да дејствуваат како бариера за ценовното дејство за подолг период, тие не траат вечно бидејќи пазарот на крајот ќе ги апсорбира нивните напори.

Штом се случи ова, поларитетот стапува на сила и ја претвора поддршката во отпор и обратно.

Накратко, нивоата на поддршка и отпор помагаат да се идентификуваат областите на силна понуда и побарувачка. Значи, идентификувањето на главните поддржувачи и отпори многумина го сметаат за најважниот аспект на тргувањето.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *